Ședința de la Președinție a fost una de informare și a vizat procesul de screening a legislației naționale. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, potrivit căruia fracțiunea PAS din Legislativ a participat la o ședință cu șeful statului, prioritar pe agendă fiind subiectul integrării europene. Igor Grosu nu exclude ideea creării unui minister responsabil de integrarea europeană, însă menționează că Guvernul va fi cel care va oferi detalii la acest subiect, notează IPN.
Igor Grosu spune că în timpul ședinței de ieri de la Președinție s-a stabilit cum va avea loc procesul de scanare a legislației naționale și s-a decis că reprezentanții Parlamentului vor fi parte a grupurilor de lucru mandatate cu negocierea fiecărui capitol de aderare în parte.
„E prima ședință din acest an, în timpul căreia am avut o discuție cu doamna președintă. Mai mult ședința s-a axat pe informarea cum va derula procesul de scanare a legislației. În Parlament i-am rugat pe colegi să ne organizăm cât mai bine, să avem lista de proiecte obligatorii, cum ar fi Codul Civil, proiecte de pe dimensiunea energetică. Am discutat cum va avea loc această scanare. Pentru a avea o înțelegere mai bună și pentru a avea și o memorie instituțională, am stabilit că Parlamentul va avea reprezentant în fiecare grup de negociere pe fiecare dintre capitolele de aderare. E la latitudinea reprezentanților opoziției, dacă vor dori sau nu să participe. Noi am stabilit că vom avea o împărțire foarte clară a rolurilor”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Igor Grosu nu exclude ideea creării unui minister nou care va avea drept prerogativă integrarea europeană a Republicii Moldova. Președintele Legislativului spune că această entitate va fi condusă de o persoană cunoscută, care este familiarizată cu procesul eurointegării.
„Va fi cineva care a fost implicat până acum în procesul de obținere a statutului de țară candidat. O persoană cunoscută, care a fost implicată până acum, dar e bine ca acest lucru să fie spus de Executiv și cred că va fi în timpul cel mai apropiat. Oamenii care au fost implicați în proces până acum, vor fi implicați în continuare, pentru că memoria instituțională contează foarte mult, contactele care au fost stabilite cu comisarii europeni, cu reprezentanții Comisiei Europene”, a mai spus președintele Parlamentului.
Potrivit programului legislativ al Parlamentului pentru anul 2024, aprobat la finalul sesiunii trecute, prioritare vor fi inițiativele legislative care țin de procesul de armonizare cu normele Uniunii Europene.