logo

Igor Dodon la Bruxelles: După semnarea Acordului de Asociere situația s-a înrăutățit


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-dodon-la-bruxelles-dupa-semnarea-acordului-de-asociere-situatia-s-a-inrauta-7965_1032634.html

Deși prognozele cu privire la dezvoltarea Republicii Moldova după semnarea Acordului de Asociere cu UE erau foarte optimiste, în realitate, după doi ani de implementare, situația în țară s-a înrăutățit. Acesta este mesajul pe care l-a transmis președintele Igor Dodon la Bruxelles, la întrevederea cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, transmite IPN.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon scrie că a menționat și faptul că, dacă în urma  alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, în calitate de președinte va da curs acestei inițiative.

„Am atenționat asupra faptului că scăderea încrederii în instituțiile UE, dar și a celor care și-ar dori o integrare cu UE, de la 68% în 2009 – la 38% în 2016, se datorează atât proastei guvernări în această perioadă, cât și dublelor standarde cu context geopolitic pe care le-au aplicat oficialii europeni în raport cu tot ce s-a întâmplat în acești ani la Chișinău”, menționează Igor Dodon.

Șeful statului a mulțumit pentru sprijinul financiar record acordat Republicii Moldova în ultimii opt ani, dar a exprimat și regretul asupra faptului că această asistență nu a dus la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. „Am specificat că, acum, pentru Republica Moldova este vitală restabilirea relațiilor cu Federația Rusă și în context am propus inițiativa lansării negocierilor trilaterale UE, Republica Moldova, Federația Rusă pe subiectul comerțului”, notează președintele.

În altă ordine de idei, Igor Dodon, a solicitat asistență în investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar, mai ales că, potrivit lui, toate acestea s-au întâmplat după semnarea Acordului de Asociere. „Am vorbit despre faptul că reformele la Chișinău în mare parte sunt mimate, deși este necesară voință politică pentru reformarea, în primul rând, a instituțiilor de drept, a sistemului de justiție, a procuraturii”, mai menționează Igor Dodon.

Igor Dodon mai are planificate întrevederi și cu Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinta Comisiei Europene, dar și cu Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, cu Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene și cu Jens Stoltenberg, secretar general NATO.