logo

Igor Dodon inițiază marcarea unui secol al Republicii Democratice Moldovenești


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-dodon-initiaza-marcarea-unui-secol-al-republicii-democratice-moldovenesti-7965_1037275.html

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va decreta constituirea unei comisiei pentru organizarea și desfășurarea manifestărilor de marcare a 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești și numirea primului guvern. Decizia a fost anunțată în cadrul unei întâlniri cu un grup de istorici, transmite IPN.

Potrivit șefului statului, 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești și numirea primului guvern reprezintă „un eveniment de o importanța excepțională, semnificativ pentru continuitatea statalității poporului moldovenesc, în contextul istoric și etnic al devenirii lui ca națiune”.

Igor Dodon va solicita Guvernului Republicii Moldova să-și delege reprezentanții și să acorde sprijin în vederea realizării programului care va fi elaborat de Comisia jubiliară.

Republica Democratică Moldovenească a fost un stat a cărui independență față de Imperiul Rus a fost proclamată la 2 decembrie 1917 de către Sfatul Țării din Basarabia, organ reprezentativ al populației din regiune. Inițial, Republica Democratică Moldovenească a fost declarată parte a unei viitoare Rusii federale, dar la 24 ianuarie 1918 Sfatul Țării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești, iar la 27 martie 1918 a votat unirea cu România.