logo

Igor Dodon: Democrații nu s-au gândit că va exista o poziție comună atât de clară a Estului și Vestului


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-dodon-democratii-nu-s-au-gandit-ca-va-7965_1066201.html

Liderii Partidul Democrat nu s-au gândit că va exista o poziție comună atât de clară a Estului și Vestului referitor la formarea majorității parlamentare. Declarația aparține președintelui Igor Dodon și a fost făcută în cadrul unei ediții speciale la postul NTV Moldova. Potrivit lui, „trebuie să recunoaștem că este pentru prima dată în regiunea noastră, cu atât mai mult, având în vedere lupta geopolitică care există între Rusia și Occident”, transmite IPN.

Șeful statului susține că mulți au rămas uimiți de această colaborare între PSRM și blocul ACUM. Totodată, Igor Dodon menționează că până la 80% din prevederile Acordului de colaborare dintre Partidul Socialiștilor și blocul ACUM sunt deja realizate.

De asemenea, președintele spune că dacă duminica trecută ar fi avut loc marșul anunțat anterior, atunci s-ar fi produs destabilizarea situației. Igor Dodon susține că deține informații concrete la acest subiect. „Noi avea informații concrete și este clar că erau câteva grupuri de câte 10-15 oameni, inclusiv străini”, a menționat președintele. În plus, și polițiștii trebuiau să fie lăsați să se odihnească pentru că au fost ținuți în alertă în ultimele șapte zile. Totodată, Igor Dodon precizează că marșul a fost amânat, nu anulat, pentru o dată ulterioară.

Șeful statului spune că trebuie găsite posibilitățile juridice pentru înlăturarea șefului Procuraturii Generale și numirea unui procuror general independent. „Aici avem poziții comune împreună cu colegii din majoritatea parlamentară. Aici este un moment important – voi insista ca acesta să fie cetățean al Republicii Moldova. Eu nu sunt împotriva specialiștilor din alte țări, dar când asemenea funcții sunt oferite cetățenilor străini acest lucru se aseamănă mai mult cu guvernarea externă a statului”, spune Igor Dodon.