logo

Igor Boțan: Unele acțiuni ale persoanelor publice subminează activitatea instituțiilor specializate în lupta cu COVID-19


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-unele-actiuni-ale-persoanelor-publice-submineaza-activitatea-8004_1074123.html

Instituțiile politice au o atitudine negativă față de unele instituții publice care își exprimă poziția sau care îi susțin pe cei care fac declarații cu privire la acțiunile legate de gestionarea pandemiei în Republica Moldova. O astfel de atitudine s-a observat față de Oficiul Ombudsmanului, care a susținut medicii atunci când aceștia au ieșit în față pentru a vorbi despre neajunsurile din sistemul medical. Totodată, unele acțiuni ale persoanelor publice, inclusiv nerespectarea măsurilor epidemiologice, subminează activitatea instituțiilor specializate în lupta cu COVID-19. Declarații în acest sens au fost făcute de Igor Boțan, expertul permanent al proiectului în cadrul dezbaterilor publice, „De ce nu cedează COVID-19? Cine și ce are de făcut?” organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Igor Boțan, instituția Ombudsmanului a fost și este în această perioadă o instituție extrem de exemplară și care trebuie pusă drept exemplu. El spune că toate aspectele după declararea stării de urgență au fost examinate de către această instituție, iar intervenția a fost rapidă, cu declarații de presă prin care a acționat „extraordinar și absolut adecvat”.

De exemplu, Ombudsmanul și-a exprimat regretul că autoritățile publice și cele politice ignoră comunicarea. „Chiar dacă e stare de pandemie comunicarea e importantă dacă este adecvată și nu este bazată pe știri false. Medicii care au ieșit în fața camerelor și care au fost cumva presați, Ombudsmanul i-a apărat spunând că aceștia sunt avertizori de integritate și că ei trebuie ascultați pentru că sunt pe prima linie și sunt cei mai afectați. Am văzut cu toții că aproximativ 20% din cei infectați sunt lucrători medicali. Cele mai elementare calcule arată că 7% din toți medicii din Republica Moldova s-au infectat, unii medici au decedat. Ei nu pot fi taxați pentru faptul că ies și fac declarații”, a spus Igor Boțan.

Expertul menționează că, în România, la 15 mai a fost adoptată o lege specială care reglementează comportamentul cetățenilor, a instituțiilor publice, indică cine sunt agenții constatatori și pedepsele pentru cetățeni. Pe când în Republica Moldova lucrurile stau altfel, inclusiv marja de amendare este neproporțională față de venitul cetățenilor. Totodată, persoanele publice ignoră măsurile anti-epidemie stabilite.

„Dacă ești persoană publică și în public demonstrezi atitudine nepăsătoare față de propria sănătate, cum vrei ca cetățenii din Republica Moldova să urmeze exemple pozitive?”, se întreabă Igor Boțan. El spune că, în pofida acestor acțiuni, care subminează activitatea instituțiilor specializate, autoritățile publice au ignorat toată contra-ofensiva celor care vin cu diferite conspirații legate de pandemie. „Nu au spus că virusul este un pericol pentru sănătatea publică și acest lucru are un impact asupra economiei. Doar în luna mai acumulările la bugetul de stat sunt cu 40% mai puțin decât în luna aprilie”, a spus el.

Dezbaterile „De ce nu cedează COVID-19? Cine și ce are de făcut?” sunt ediția a 139-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.