logo

Igor Boțan: Știința trebuie să stea în capul mesei și trebuie popularizată


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-stiinta-trebuie-sa-stea-in-capul-mesei-8004_1075550.html

Expertul Igor Boțan spune că știința trebuie să stea în capul mesei în soluționarea a astfel de problemele ca noul tip de coronavirus, care, la rândul său, trebuie să fie popularizată. În opinia sa, în procesul de popularizare a cercetărilor științifice privind COVID-19  pot fi atrași intelectualii, studenții, elevii din clasele superioare care să explice seriozitatea acestei maladii reprezentanților categoriei de populație care nu cred în existența noului coronavirus. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice: „Cine și de ce nu se teme de COVID-19?”, organizate de Agenția de presă IPN.  –

În opinia sa, o altă măsură care ar trebui întreprinsă pentru a nu permite creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus, este refacerea unei relații normale de cooperare în combaterea COVID-19 între stat și biserică. „Guvernarea trebuie să recupereze biserica în calitate de aliat în combaterea COVID-19. Și aceasta se referă în special la lucrul cu cei increduli, care sunt aproximativ 1/3 din totalul populației. Ei cred în ceea ce spune biserica, dar biserica s-a convins cât de periculoasă este această maladie. Au fost raportate cazuri de deces în rândul preoților, molipsiri”, susține Igor Boțan.

Expertul este de părere că biserica ar avea un motiv să-și schimbe atitudinea, iar dialogul între ea și Guvern nu trebuie să fie ca cel din luna mai. Or, atunci biserica a avut dreptate când a întrebat de ce nu este invitată și ea la dialog?.

O altă măsură, spune expertul, ține de rolul televiziunii naționale, care este plătită din bani publici. Potrivit lui, aceasta ar putea difuza emisiuni întregi, inclusiv cu participarea celor care au trecut prin acest calvar – COVID-19: „Există multe cazuri și pot fi selectați acei pacienți care vor să apară în fața camerelor de luat vederi și să le povestească oamenilor prin ce au trecut”.

Igor Boțan mai este de părere că poliția și alți agenți constatatori trebuie să fie mai vigilenți și aplice pedepse atunci când oamenii nu respectă măsurile de protecție: „Oamenii nu trebuie sărăciți cu amenzi exorbitante ca până nu demult, dar trebuie să existe amendă usturătoare ca toată lumea să înțeleagă că nu e glumă și nu e joacă”.

„Toate aceste lucruri, împreună, pot da un efect – mai ales înainte de începerea anului școlar. Este chiar cel mai potrivit moment să nu intrăm în toamnă în nu știu al câtelea val. Mai mult, ar trebui de făcut totul ca societatea să nu intre în panică, în contextul în care s-a vorbit și despre gripa sezonieră, pe fundalul coronavirusului, la primele simptome de răceală”, a mai spus Igor Boțan.

Dezbaterile „Cine și de ce nu se teme de COVID-19?” sunt ediția a 149-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.