logo

Igor Boțan: Situația privind COVID-19 poate fi influențată prin măsuri coercitive, de descurajare și stimulative


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-situatia-privind-covid-19-poate-fi-influentata-8004_1084837.html

Situația privind răspândirea COVID-19 poate fi influențată de autorități prin instrumente coercitive, de descurajare și stimulative, dar poate fi influențată și de  mass-media. Cei care se bucură de încrederea cetățenilor trebuie să fie coerenți în mesajul despre combaterea pandemiei COVID-19. Avem un profil al cetățeanului moldovean sceptic, unii nu cred în existența virusului SARS-CoV-2, a menționat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică „Pandemia ca factor divergent pentru societatea moldovenească”, organzată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan a precizat că, drept măsuri stimulative poate fi accesul persoanelor imunizate în restaurante, sălile de forță, alte localuri. „În calitate de măsuri de descurajare, în piețe ar trebui numiți funcționari care să supravegheze felul în care oamenii respectă măsurile de protecție anti-COVID-19, iar în cazul în care, de exemplu, masca nu este purtată corespunzător, aceste persoane trebuie să fie atenționate să o poarte corect, așa cum se procedează în supermarketuri, de exemplu. Acum, când avem acest nou val de COVID, trebuie aplicate și amenzi, pentru persoanele care nu respectă măsurile de protecție. Nu e neapărat ca acestea să fie de 1100 de euro, așa cum se aplica la începutul pandemiei, dar lasă să fie de 10 euro măcar, și aceste măsuri vor avea efect”, a opinat expertul permanent al proiectului.

Potrivit lui Igor Boțan, nu există date câte persoane, care au revenit anterior de peste hotare, au respectat regimul de autoizolare de 14 zile, pentru că autoritățile erau preocupate de campanie electorală. „Comportamentul unor politicieni a fost unul straniu. În timp ce în țară existau rezerve de vaccin de la 200 la 400 de mii de doze da vaccin, în aprilie-iunie, liderul socialiștilor a spus că a negociat ca în Republica Moldova să fie adus vaccinul rusesc Sputnik V. Perioada electorală a trecut, și s-a uitat că s-a negociat aducerea în țară a unor cantități mari de vaccin Sputnik V. Atunci când politicienii vorbesc despre vaccin, dar ei nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, este o manieră reprobabilă de a vorbi despre imunizare. Îndemn politicienii să fie exemplu pentru cetățeni”, a atenționat expertul permanent al proiectului.

„Statisticile arată că doar 18% dintre vaccinurile din Republica Moldova au fost procurate, restul fiind donații din partea mai multor state sau au fost aduse prin intermediul Platformei COVAX. Dacă politicienii insistă că vaccinul Sputnik este solicitat de cetățeni, autoritățile ar trebui să le procure. În rest, trebuie să comunicăm cu oamenii și să nu politizăm subiectul vaccinării”, a opinat Igor Boțan.

Dezbaterea publică „Pandemia ca factor divergent pentru societatea moldovenească” este ediția a 206-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul se desfășoară de către Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.