logo

Igor Boţan: Şi societatea, şi clasa politică sunt responsabile pentru ceea ce se întâmplă în prezent


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-si-societatea-si-clasa-politica-sunt-responsabile-pentru-ceea-ce-se-i-7978_1023959.html

Şi societatea şi clasa politică sunt responsabile pentru ceea ce se întâmplă în prezent în Republica Moldova. Populaţia a făcut o alegere în favoarea modernizării, dar clasa politică, ce are semnat un document de integrare europeană şi care conţine o agendă cu priorităţi, care un plan de acţiuni, s-a împotmolit din cauza intereselor personale. Declaraţia aparţine directorului executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, invitat al Adunării Generale a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, Igor Boţan, şi a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „De ce crizele din Moldova afectează integrarea europeană? Viziunea participanţilor la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic de la Kiev. Rezoluţia AGFSC PE privind Moldova”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Igor Boţan, care este expertul permanent al proiectului, a menţionat că actualii politicieni ştiu ce au de făcut, sunt instruiţi, dar au interese personale care de fapt şi sunt izvorul tuturor relelor, iar societatea poartă vina pentru că este tolerantă faţă de aceste abuzuri ale elitelor care jefuiesc poporul. Potrivit lui, avem tot, dar nu putem urni carul din loc pe motiv că aceste interese ale politicienilor sunt înşurubate foarte adânc în fotoliilor pe care le deţin.

Expertul proiectului a notat atât tratamentul societăţii, cât şi cel al partenerilor externi, faţă de clasa politică, care au fost destul de indulgenţi şi au tolerat multe greşeli. Potrivit lui, în aceste condiţii s-a ajuns la ceea despre ce vorbesc astăzi toţi – furtul din sectorul bancar. În opinia sa, tot ce se baza pe încrederea în guvernanţi s-a dovedit a fi o greşeală fatală. Expertul a mai spus că dacă noi credem că partenerii europeni nu cunosc despre problemele din Republica Moldova, greşim şi acest lucru se va resimţi atunci când UE  îşi va revizui abordarea şi aceasta va deveni una diferenţiată, în condiţiile în care resurse pentru statele din Parteneriatul Estic sunt tot mai puţine.

Igor Boţan a menţionat că partenerii ne pot susţine doar în cazul în care vom avea o clasă politică responsabilă şi societate activă care monitorizează această clasă. În opinia sa, totul depinde de societate care poate schimba ceva implicându-se dar şi de faptul dacă va emana unde de şoc spre politicieni.

Dezbaterilor publice cu tema: „De ce crizele din Moldova afectează integrarea europeană? Viziunea participanţilor la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic de la Kiev. Rezoluţia AGFSC PE privind Moldova” sunt ediţia a 46-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.