logo

Igor Boțan: Șansele numirii unui nou Guvern sunt infinit de mici


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-sansele-numirii-unui-nou-guvern-sunt-infinit-8004_1073554.html

Expertul Igor Boțan susține că demiterea actualului Guvern este posibilă teoretic, dar nu și practic. La fel, și șansele numirii unui nou cabinet de miniștri, până la alegeri, sunt infinit de mici. Și aceasta pentru că șeful statului, după cum a și declarat public, va crea blocaje în desemnarea unui nou premier, pe care l-ar putea înainta o eventuală nouă majoritate parlamentară. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Alegeri parlamentare anticipate și/sau schimbarea Guvernului: probabilitate, riscuri, beneficii”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că, teoretic, există posibilitatea de a demite actualul Guvern, în cazul în care ar exista o majoritate parlamentară care să voteze o moțiune de cenzură. „Însă șeful statului a spus în public că într-un asemenea caz, nu va admite acest lucru și va crea blocaje. Și șeful statului a dat de înțeles că va proceda, așa cum a făcut-o anterior de câteva ori – pur și simplu nu va semna decretul de numire a candidatului pentru funcția de premier. Astfel, va determina să se recurgă „la demisia domniei sale pentru cinci minute”. Iar aceasta va fi o rușine pentru o nouă majoritate, ca să accepte procedurile legate de vacanța funcției, practicate anterior”, a spus el.

Potrivit expertului, chiar dacă se va merge pe această cale, persistă riscul unui alt blocaj – președintele Parlamentului, în calitate de președinte interimar, nu va dori să semneze acest decret de numire a unui nou premier. „Și în acest caz, nu mai există timp și nici forțe, căci pentru ca să scoți din funcție președintele Parlamentului sunt necesare două treimi din deputați. Este absurd de vorbit și despre un eventual impeachment în condițiile în care până la alegerile prezidențiale a mai rămas jumătate de an”, a afirmat Igor Boțan.

Expertul admite că, în principiu, s-ar putea aduna o nouă majoritate parlamentară care are sorți într-un singur caz: „Societatea va înțelege o coaliție ad-hoc între Blocul ACUM, Grupul parlamentar Pro-Moldova și Partidul Șor, în anumite condiții. Și anume în cazul care s-a înfăptuit ceea ce afirmă liderul Pro Moldova, Andrian Candu și dacă reușește să pună pe masă adevărate dovezi că șeful statului este corupt. Și atunci societatea, precum și partenerii de dezvoltare, ar accepta această coaliție pentru a înlătura șeful statului”.

Expertul s-a referit și la riscurile în cazul în care o eventuală moțiune de cenzură ar putea fi votată în Parlament. Potrivit lui, cel mai mare risc ar fi faptul că în situație de pandemie, urmată de o criză economică, Guvernul va fi unul demisionar, cu puține împuterniciri. „Nu mai poate lărgi cadrul legal pentru a face față unor noi provocări și așa mai departe. Va avea împuternicirile unui Guvern, dar în cadrul legal care este încremenit în momentul actual. De asta și subliniez, dacă vorbim de pandemie, dacă vorbim de criză provocată de secetă, este de nedorit ca Guvernul să fie limitat în împuterniciri”, a notat Igor Boțan.

În opinia sa, un alt risc real ar fi legat de continuarea exodului din Partidul Democrat, căci chiar și un Guvern plenipotențiar nu va avea sprijin în Parlament pentru a cere adoptarea unor legi, care sunt necesare.

Dezbaterile „Alegeri parlamentare anticipate și/sau schimbarea Guvernului: probabilitate, riscuri, beneficii” sunt ediția a 134-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.