logo

Igor Boțan: Rusia trece prin perioada revanșismului


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-rusia-trece-prin-perioada-revansismului-8004_1092914.html

Federația Rusă trece prin perioada revanșismului, iar Vladimir Putin, prin intermediul propagandei ruse, încearcă să inoculeze societății ideea că Rusia are dreptul să-și revendice vechile teritorii. Opinia apaține expertului Igor Boțan și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice, organizate de Agenșia de presă IPN. Potrivit expertului, mass-media din Republica Moldova și societatea civilă trebuie să le explice cetățenilor adevărata miză a războiului din Ucraina, astfel încât să dispară nostalgia după presupuna perioadă înfloritoare a Uniunii Sovietice.

Potrivit lui Igor Boțan, în Republica Moldova propaganda rusă trebuie combătută prin exemple concrete care ar atesta că Rusia este un stat nedemocratic, care a început o agresiune militară nejustificată împotriva Ucrainei.

„Mass-media, societatea civilă din Republica Moldova, în special comunitate Istoricilor, trebuie să vorbească despre ceea ce se întâmplă în Ucraina și despre pretențiile Rusiei. Trebuie să se demonstreze că Rusia trece prin perioada revanșismului. Acuzațiile nefondate la adresa Ucrainei despre nazism sunt trase de păr, pentru că în Ucraina este o societate democratică. După anexarea peninsulei Crimeea, după războiul din Donbass, au fost două cicluri electorale absolut democratice, președintele Zelenski a fost ales de o manieră absolut democratică, inclusiv în regiunile de est și de sud ale Ucrainei. Nu putem spune același lucru despre Federația Rusă, unde alegerile sunt falsificate, mistificate. Acuzațiile lui Putin că în Ucraina ar fi avut loc o lovitură de stat sunt neserioase, însuși Putin este succesorul lui Elțin care în octombrie 1993 a săvârșit o lovitură de stat în Federația Rusă, a tras cu tunul în Duma de Stat, iar Putin de 22 de ani rămâne neschimbat la guvernarea acestei țări. Toate aceste lucruri trebuie explicate cetățenilor”, a spus Igor Boțan.

Igor Boțan spune că pretențiile imperialiste ale luiVladimir Putin erau evidente de mulți ani, iar acum președintele rus folosește retorica Germaniei de după primul Război Mondial pentru a justifica declanțarea războiului din Ucraina.

„Când ne referim la etapa revanșardă a Rusiei putem invoca un șir de documente semnate sau de președintele Putin sau de oamenii din anturajul lui. Acum doi ani Vladimir Putin a publicat un articol în rezista americană „National Interest” în care a justificat revanșismul german după Primul Război Mondial, iar persoanele din anturajul lui, ulterior, au încercat să inoculeze în societate ideea că Rusia ar fi fost umilită în timpul Războiului Rece și este în drept să-și revendice pierderile pe care le consideră inacceptabile”, a mai spus Igor Boțan.

Comentatorul politic mai spune că sunt evidente similitudinile dintre discursurile lui Vladimir Putin și Adolf Hitler, iar rolul societății civile din Republica Moldova este să le explice oamenilor teroarea pe care o declanșează regimurile dictatoriale.

„Dacă e să comparăm discursul lui Putin din 24 februarie 2021 cu discursul lui Hitler din 22 iunie 1941, vedem că ele se aseamănă. Sunt asemănătoare incidentul de la Gleiwitz pe care l-au fabricat naziștii pentru a avea pretext să atace Polonia și așa-zisa explozie din Donețk care a avut loc exact în ajunul invaziei Rusiei în Ucraina. Există un fel de clișee de politici revanșarde pe care sunt sortiți să le repete, iar acest lucru trebuie explicat cetățenilor ca să înțeleagă că ceea ce se întâmplă în Ucraina este inacceptabil”, a spus expertul permanent al proiectului IPN.

Dezbaterea la tema „Cine și de ce a pornit Cel de al Doilea Război Mondial? Mituri propagandistice ca sursă a nostalgiei după URSS”, este ediția a 6-a din ciclul „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere”. Proiectul este sus ținut de Fundația germană „Hanns Seidel”.