logo

Igor Boțan: Rolul presei în campania electorală este fundamental


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-rolul-presei-in-campania-electorala-este-fundamental-8004_1077209.html

Rolul presei în campania electorală este fundamental. Asta, deoarece imaginea candidaților este creată în mare parte de mijloacele de informare în masă. Tot prin intermediul presei, candidații se pot adresa unui număr foarte mare de cetățeni. Opinia a fost exprimată de expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, la dezbaterile publice „Despre metehnele noi și vechi ale procesului electoral 2020, developate de presă și metehnele noi și vechi ale presei, developate de procesul electoral”, organizate de Agenția de presă IPN.

Expertul spune că, personal, imaginea fiecărui candidat la prezidențiale în actuala campanie electorală a luat-o din presă: televiziune, internet sau ziare. Dacă un candidat nu vine la televiziuni pe motiv că este în teritoriu la întâlniri cu cetățenii, oricum seara vine la televiziunile afiliate lui și este vizibil publicului. De asemenea, expertul spune că, candidații se întâlnesc cu 1-2% din cei care îl vor vota, când merg în teritorii, ceilalți oameni își creează impresia despre candidat datorită presei.

Expertul menționează că, față de alte campanii electorale, în actuala nimic nu s-a schimbat, așa încât piața de publicitate sau holdingurile afiliate sau conduse de politicieni au rămas aceleași. „Nu vedem progresul așteptat de toți”, a adăugat expertul.

În altă ordine de idei, Igor Boțan, este de părere că jurnalistul care este instituționalizat are drepturi și obligații, el poate cere informații autorităților publice locale, iar acestea sunt obligate să ofere informația solicitată. În opinia sa, un blogger care poate fi foarte inteligent, posedă arta scrisului și arta convingerii nu este mai prejos decât un jurnalist. Cu toate acestea, de la un jurnalist instituționalizat se cere precizie, exactitate, lucrul care îl impune și legea. „Față de un blogger eu pot să am doar simpatie sau antipatie”, a adăugat Igor Boțan.

Dezbaterea publică „Despre metehnele noi și vechi ale procesului electoral 2020, developate de presă și metehnele noi și vechi ale presei, developate de procesul electoral”, este ediția a 6-a din ciclul „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.