logo

Igor Boțan: Revoluția bolșevică- eveniment specific rusesc, într-un context internațional


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-revolutia-bolsevica-eveniment-specific-rusesc-intr-un-context-interna-7978_1038121.html

Atunci când se vorbește despre Revoluția bolșevică, nu trebuie să se uite despre curentele care erau atunci în dezvoltare, despre teoria socialistă, despre Manifestul Partidului Comunist etc., pentru că doar astfel poate fi înțeles impactul acestor mișcări. Revoluția Bolșevică nu a fost o explozie, a fost un eveniment specific rusesc, dar într-un context internațional. Au fost condiții istorice obiective care au generat evenimente inevitabile. Opinia aparține directorului ADEPT, Igor Boțan, expert permanent al proiectului, exprimată la dezbaterile publice cu tema: „Un veac de Revoluție Rusă: urmări și așteptări”, ediția a 80-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit lui Igor Boțan, la o sută de ani de la ceea ce se numește Revoluția Rusă, a trecut foarte mult timp, iar lucrurile s-au așezat și oamenii și-au pus în ordine ideile. „Atunci când vorbim despre revoluții, avem în vederea schimbarea dramatică a tuturor relațiilor social-politice – lucru care s-a întâmplat în anul 1917. Cred că este logic să vedem care a fost impactul asupra noastră, a celor care locuim astăzi în Republica Moldova. Cred că impactul acelei revoluții a fost unul extraordinar și cred că a influențat sorțile lumii”, a notat expertul.

Igor Boțan a menționat că Republica Moldova de astăzi este o consecință a celor evenimente. Clasa politică care a declarat Independența și ulterior a dezvoltat multipartitismul în țara noastră, are rădăcini profunde acolo. „S-a schimbat o generație, vine o generație nouă de politicieni și vedem ce se întâmplă acum în țara noastră. Cel mai important element acum e că, în calitate cetățean mă interesează dacă sunt în Moldova forțe politice care apelează la tradiții comuniste, socialiste. Noi nu avem partide care țin mult la tradițiile de acum o sută de ani”, a mai spus expertul.

Potrivit expertului, ar trebui să se facă o delimitare dintre ideea socialistă-comunistă și metodele aplicate în Rusia pentru implementare ideii. Expertul l-a citat pe Karl Marx și Vladimir Lenin, care spuneau că o Revoluție comunistă trebuie să știe să se apere. În acest caz, potrivit lui Igor Boțan, totalitarismul a fost metoda de apărare a acestei Revoluții. Dar Revoluția socialistă pentru Rusia a fost și una de modernizare dramatică, industrializare, iar amprentele pe care le-a lăsat moștenire sunt lucruri care nu pot fi ignorate.

Potrivit directorului ADEPT, structura supra-administrată – URSS, a trecut peste un fenomen care a apărut acum circa 50 de ani și noi trăim în el - Revoluția informatică. „Dacă ne uităm la rolul unei supraputeri care este Rusia, din păcate, nu face parte din acest torent care a participat la această revoluție. Ei au ceea ce se numește „отстающее развитие” („dezvoltare întârziată”), iar acum se lucrează pentru a scăpa de această sintagmă. Rusia e o țară bogată, cu oameni talentați, dar care în permanență din cauza teritoriului și istoriei trebuie să ajungă pe cineva din urmă”, a spus Igor Boțan. În altă ordine de idei, Igor Boțan a menționat că popoarele mai au dreptul la revoluții și că fără ele este imposibil în a schimba lucrurile, acestea însă nu trebuie să fie neapărat sângeroase.

Dezbaterile publice  „Un veac de Revoluție Rusă: urmări și așteptări”, ediția a 80-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.