logo

Igor Boțan: Revenirea la unele interdicții și vaccinarea masivă a populației ar putea înlocui lockdown-ul


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-revenirea-la-unele-interdictii-si-vaccinarea-masiva-8004_1080332.html

Prin revenirea la unele interdicții, aplicate până în ianuarie curent, precum și prin vaccinarea masivă a populației, Republica Moldova ar putea evita instituirea stării de urgență la nivel național”, a opinat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică „Starea de urgență: pro și contra, aspecte sanitate, economice și politice”, desfășurată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan a amintit că, mai bine de un an în Republica Moldova activează Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP), care poate oferi soluții privind pandemia COVID-19. „În ultimul timp, a crescut de două ori numărul de decese, dar a sporit și numărul de infectări. În ianuarie, numărul de infectări a scăzut semnificativ și a constituit cifre asemănătoare cu cele din iulie 2020, pentru că se aplicau mai multe interdicții, dar ulterior măsurile au fost relaxate, ceea a condus la sporirea numărului de infectări cu COVID-19, începând cu februarie curent”, a detaliat Igor Boțan.

Igor Boțan este de părerea că militarii nu ar trebui implicați în patrularea străzilor, pentru că asta ar spori din nou numărul cazurilor de COVID-19 în rândurile acestora. „Dacă polițiștii ar patrula străzile așa cum o făceau anul trecut, iar asta a însemnat că zilnic circa 9 mii de polițiști monitorizau faptul cum cetățenii respectau măsurile de protecție COVID-19, nu ar fi nevoie să implicăm și militarii”, a specificat Igor Boțan.

Totodată, expertul este de părerea că declarațiile pro sau contra stării de urgență la nivel național se fac în context preelectoral. PAS și Maia Sandu insistă pe alegeri parlamentare anticipate, iar alte partide întreabă „cum să desfășurăm anticipate, pe timp de pandemie, cu atât mai mult cu cât virusul SARS-CoV-2 ia multe vieți omenești. Președintele PSRM crede că cea mai bună soluție ar fi învestirea unui nou guvern, imunizarea populației, timp de 12 luni, și înțelegem care sunt motivele unor asemenea declarații. În decembrie 2020, în Parlament s-a constituit o majoritate parlamentară, iar deputații din această majoritate vor să țină pârghiile în mâinile lor. Dacă descifrăm această dispută, vedem ce scopuri urmăresc unii politicieni. Marea problemă este dacă instituirea lockdown-ului, pentru două săptămâni, ne ajută să avem mai puține decese și ca spitalele să nu fie suprasolicitate?”, a relevat Igor Boțan.

Expertul permanent al proiectului a menționat că Guvernul, care este in corpore parte a CNESP, este cel ce trebuie să decidă dacă în țară se instituie sau nu stare de urgență la nivel național, iar Parlamentul poate interveni cu ajustarea legilor la situația actuală privind COVID-19. Intervenția președintelui Maia Sandu, prin Consiliul Suprem de Securitate, este o sursă de opinii și sugestii, a adăugat Igor Boțan.

Dezbaterea publică „Starea de urgență: pro și contra, aspecte sanitate, economice și politice” este ediția a 178-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.