logo

Igor Boțan: Revenirea la cooperarea dintre socialiști și democrați înseamnă intrarea în stagnare. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-revenirea-la-cooperarea-dintre-socialisti-si-democrati-8004_1069810.html

Revenirea la cooperarea firească dintre Patidul Socialiștilor și Partidul Democrat înseamnă intrarea Republicii Moldova într-un fel de stagnare. În situația actuală, Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu Republica Moldova, dar nu va exista o relație calitativ nouă, care să permită Moldovei o dezvoltare. Partea bună în situația actuală este căutarea resurselor interne. Opinia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice „Guvernul tehnocrat și minoritar ca soluție: avantaje și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova de către Igor Boțan, expertul permanent al proiectului.

În opinia lui, nu există divergențe în ceea ce privește îmbinarea teoriei și practicii în contextul noului Guvern tehnocrat și minoritar, numit de socialiști împreună cu democrații. Calificativul de tehnocrat și minoritar și le-au atribuit chiar protagoniștii, deci, societatea trebuie să ia act despre acest lucru.

„Trebuie să vedem care sunt interesele din umbră pentru ca acest Guvern să-și atribuie calificativele respective. Dacă ne uităm foarte atent la situația pe care o avem, pentru a dezghioca și a înțelege ce se urmărește, trebuie să luăm documentele. Primul document pe care trebuie să-l avem în față este programul președintelui Igor Dodon, care a fost votat și acceptat de către cetățeni în toamna anului 2016. De acolo transpar foarte clar obiectivele domniei sale. Peste un an avem alegeri prezidențiale și nu este întâmplător că Guvernul și-a atribuit sieși acest mandat pentru un an de zile. Domul Dodon a spus foarte clar că ar fi o risipă de resurse în țara noastră dacă am avea alegeri parlamentare anticipate și dumnealui urmărește scopul ca scrutinul parlamentar anticipat să fie, eventual, asimilat cu alegerile prezidențiale și înțelegem de ce are nevoie de acest lucru. Atunci dumnealui ar putea fi și candidat pentru șefia statului, și locomotiva electorală pentru Partidul Socialiștilor”, a afirmat Igor Boțan.

Expertul spune că a văzut care sunt interesele Partidului Democrat care a transmis un mesaj foarte clar că nu este interesat de alegeri parlamentare anticipate. Totodată, nu trebuie uitat faptul că PDM pleda anterior pentru alegerile anticipate pe 6 septembrie. „Pavel Filip chiar a semnat decretul de numire a alegerilor anticipate și peste câteva luni de zile dumnealui și PDM spun că nu e bine să avem alegeri anticipate. Toate aceste lucruri sunt legate de cele trei comisii parlamentare de investigare a ceea ce se numește uzurparea puterii de stat, furtul miliardului, concesionarea Aeroportului și alte lucruri în care protagoniști sunt membri marcanți sau persoane afiliate cu PDM”, a spus el.

„Din acest punct de vedere, acele calificative pe care și le-a arogat Guvernul Chicu urmează să fie dezbătute prin prisma intereselor. Platforma politică a PSRM, împreună cu blocul ACUM, o platformă nefirească, a avut drept scop debarcarea domnului Plahotniuc. Vladimir Plahotniuc a plecat și urma să aibă loc dezoligarhizarea, curățarea sistemelor de drept și de reglementare. Acest lucru nu a mers prea departe și am înțeles de ce. Am văzut regretele exprimate de reprezentanții blocului ACUM, exprimate în public, că ar fi trebuit să înceapă altfel guvernarea, dar nu au avut experiență. Ei recunosc că au comis anumite greșeli. Acum, acest Guvern are cu totul altă platformă”, este de părere Igor Boțan.

În opinia lui, programul Guvernului Chicu înseamnă o continuare a ceea ce a început Guvernul Sandu, dar va fi o prelungire deja într-o altă atmosferă și în alte circumstanțe. „Cel mai important lucru pe care l-a formulat președintele Dodon pentru Guvernul Chicu este randament în domeniul social și, de fapt, mărirea cadorilor electorale, pe care le făcea PDM pentru cetățeni, de către acest Guvern al domnului Chicu și acest lucru țintește în perspectiva electorală a domnului Dodon și a Partidului Socialiștilor”, a spus el.

Potrivit lui Igor Boțan, problema-cheie este, totuși, prolema securității personale a lui Igor Dodon, care pe parcursul ultimului an, începând cu luna septembrie, de câteva ori a vorbit fie despre atentate la viața domniei sale, fie tot felul de conspirații. „Eu cred că, omenește, putem să-l înțelegem de ce are nevoie de încă un mandat prezidențial – pentru că domnia sa și membrii familiei sale, atât timp cât se află în funcția de președinte, li se asigură securitatea de către instituțiile statului”, a notat expertul.

Igor Boțan spune că este foarte trist și dezamăgit referitor la faptul cum reacționează societatea la anumite lucruri, inclusiv la situația actuală. ”Noi am văzut segmente foarte largi din societatea noatră care din alegători s-au transformat în clienți ai magazinelor sociale, clienți ai unor fundații care le oferă tot felul de servicii, recipienți de cadouri de Paști, Crăciun etc. Am văzut reacțiile oamenilor: „toți politicienii sunt hoți, dar sunt și hoți mai buni, care se împart cu oamenii”. Părerea mea este că Republica Moldova intră într-o zonă de stagnare. Adică, pe plan internațional revenim la ideea de țară-pod între Occident și Est, lucru pe care îl are anunțat și Partidul Democrat, care a pornit pe „calea a patra” și relații bune cu partenerii strategici. Uitând de alte lucruri, noua guvernare se concentrează pe domeniul social, care aduce beneficiu electoral”, a afirmat Igor Boțan.

Dezbaterile „Guvernul tehnocrat și minoritar ca soluție: avantaje și riscuri” sunt ediția a 121-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.