logo

Igor Boțan: Protestele fermierilor sunt decente


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-protestele-fermierilor-sunt-decente-8004_1101380.html

Protestele fermierilor sunt decente, nu prezintă expres elementul politic, dar au o componentă politică implicită. Expertul permanent al proiectului Igor Boțan explică asta prin faptul că, odată ce problemele ajung să fie discutate în Parlament, ele deja au o doză de politizare. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Ce vor fermierii? Ce poate Guvernul?”, organizată de către Agenția de presă IPN.

Cu toate acestea, Igor Boțan nu vede cum această mișcare protestară a fermierilor se va transforma într-un proiect politic. El crede că nu acesta ar fi scopul protestelor, dar cel de a atrage atenția autorităților asupra problemelor din această ramură a economiei. „Departe de mine gândul că în această mișcare a protestatarilor, agricultorilor există elementul politic. Ar fi păcat dacă această mișcare a fermierilor s-ar îndrepta spre politică. Sper că acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Igor Boțan.

Expertul admite că protestatarii fac presiuni, pentru că vor să-și apere interesele, dar speculațiile politice care apar deja nu e vina lor. „Eu mă bucur că ei sunt activi și eu vreau ca celelalte segmente din economia Republicii Moldova să ia exemplu pozitiv de la ei. Se poate protesta, se poate contesta, se poate cere drepturile, dar în limitele decenței și în cadrul legal. Iar restul este un bun public pentru noi, pentru că eu aflu o mulțime de lucruri datorită protestului lor și ceilalți cetățeni la fel. Și înțeleg că în viața asta, ca să te realizezi, trebuie să dai din coate, trebuie să întreprinzi ceva, trebuie să fii activ, trebuie să le ceri politicienilor să-și justifice așezarea în scaune înalte. Și eu cred că acest lucru se întâmplă”, a spus Igor Boțan.

Potrivit expertului, agricultorii sunt de la firul ierbii, oameni care sunt mai tradiționaliști și știu că formula ideală este „cere și ți se va da”. „Deci, ei cer și sunt în drept să ceară pentru că agricultura e o ramură extrem de importantă pentru Republica Moldova. Acest lucru îl știm cu toții. Doi ani am avut secete și acest lucru nu poate fi trecut cu vederea. Anul curent am avut această primăvară ploioasă, după care am avut secetă foarte, foarte aspră și îi puteam înțelege pe agricultori. Nu mai vorbesc de anul trecut care a fost un dezastru pentru agricultori și noi vedeam că într-adevăr noi ne mirăm de cât de mare e influența factorului climatic asupra Republicii Moldova”, a spus Igor Boțan.

Igor Boțan amintește de anul 2021, când Republica Moldova nu a avut prim-ministru nouă luni de zile, cu toate acestea țara a înregistrat creștere economică de aproape 14%. Pentru că condițiilor meteorologice, au fost foarte bune pentru agricultori. „Iar acum după doi ani de zile vedem că într-adevăr există probleme. Eu cred că protestul cel puțin nu iese din limitele decenței. Este un protest absolut decent. Dacă au venit cu tractoarele în oraș, dar asta e o metodă să atragă atenția. Eu, consumatorul, am auzit că protestează, am auzit că le este greu, dar doar pentru că i-am văzut că au venit în stradă, s-au mobilizat, s-au organizat, chestia asta lasă impresii”, spune Igor Boțan.

Dezbaterea publică cu genericul „Ce vor fermierii? Ce poate Guvernul?” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.