logo

Igor Boțan: Protestele antiguvernamentale sunt îndreptate spre subminarea prestigiului internațional al Moldovei


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-protestele-antiguvernamentale-sunt-indreptate-spre-subminarea-prestig-8004_1092816.html

Protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Politic Șor sunt îndreptate spre subminarea prestigiului internațional al Moldovei care este angajată într-un proces de integrare europeană. Participanții la proteste cer ca țara să se asocieze cu cei care ne pot deschide piața și ne pot oferi prețuri mai bune la gaze, dar  care le folosesc ca instrument de șantaj. Lucrurile ajung în punct mort și acest protest nu are dezvoltare. Declarații în acest sens a făcut expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, în cadrul dezbaterii publice „Protestele antiguvernamentale: motive, cerințe, actori, acțiuni și efecte”, organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan a menționat că fiecare protest,
oricine l-ar iniția, reprezintă o invitație pentru alți cetățeni să se alăture, să consimtă și să contribuie la atingerea scopului declarat sau ascuns de către cei care l-au început. În același timp, orice protest este și o invitație pentru autorități să răspundă într-un fel sau altul la mesajele care vin din partea protestatarilor.

Potrivit expertului, atunci când societatea este invitată să sprijine protestul, ea trebuie să răspundă prin asemenea mod: „Voi aveți dreptul să protestați, dar liderii voștri sunt oameni cu o reputație foarte dubioasă. Liderul vostru fugar ar trebui să vină și să apară în fața justiției pentru presupusele crime pe care le-a comis. Scopul lui este să vă folosească, cei cu starea materială mai precară, corupându-vă, dându-vă bani, și prin asta discreditând o metodă legitimă și legală de exercitare a presiunii”. La rândul său, autoritățile pot spune în felul următor: „Voi, cetățenii Republicii Moldova, v-ați angajat într-un protest al unui partid care nu are doctrină politică, nu are program politic. Singurul lucru pe care vi l-a promis este să creeze colhozuri în Republica Moldova și voi aveți încredere că astfel de partid urmărește scopuri nobile în această țară?!”. Acest mesaj este și pentru ceilalți cetățeni care trebuie să decidă să se alăture protestatarilor sau să ia în considerare punctul de vedere al guvernanților.

„De la o seamă de vreme, protestatarii și conducătorii acestor proteste au început să tulbure ordinea publică, să blocheze arterele principale în oraș, lucru care destabilizează situația și aduce neplăcerea cetățenilor. Și acest lucru, potrivit legii la întruniri, prevede intervenția forțelor de ordine și aici urmează de văzut, dacă această intervenție este una proporțională, adecvată”, a adăugat el.

Igor Boțan a remarcat că aceste proteste și susținătorii lui sunt beneficiari ai unei scheme comerciale, ceea ce este interzis pentru un partid. „Partidele elaborează programe, dezvoltă idei, le împărtășesc cu cetățenii și prin asta își asigură suportul. Partidele sunt vehicule care aduc oamenii din societatea civilă în societatea politică. În societatea (noastră) există probleme, există circumstanțe, obiective, multe lucruri nu depind de această guvernare, dar și această guvernare are o mulțime de păcate și politici, de aceea este nevoie de discuții”, a afirmat expertul.

Expertul permanent al proiectului a spus că societatea moldovenească este segmentată și din cauza aceasta apar cei care participă la asemenea proteste. „Există segmente de oameni săraci care se bucură de o sumă de bani pentru ca să vină la proteste. Chiar dacă acest lucru se cunoaște, protestul nu poate fi interzis. Altă problemă este că noi avem în societate oameni pentru care să câștige acum bani este mai important decât să se gândească la aspectul moral. Din asta trebuie să facem concluzie că avem o întreagă subcultură - 15% care contestă tradițiile noastre, cultura general acceptată. Avem niște segmente sociale cu exponenții lor care trebuie foarte bine analizate ca să înțelegem în ce sistem de coordonate ne găsim ca și societate”, a remarcat el.

Igor Boțan a menționat că autoritățile au avut o reacție clară în raport cu situația creată. Autoritățile au spus că acest protest este legal, în mare măsură chiar este legitim, dar protestatarii nu vor atinge scopul, deoarece scopurile formulate sunt emise de o forță obscură care îi cumpără. „Tot ce au avut de spus organizatorii acestui protest a ajuns la urechile fiecărui cetățean din Republica Moldova. Sigur că va veni ziua raportului financiar și va trebui de explicat de unde vin acești bani”. El a menționat că protestul dat este deja consumat, iar dacă un protest ajunge la punctul mort și organizatorii recidivează în violență, organele de drept trebuie să găsească soluții.

Dezbaterea publică la tema „Protestele antiguvernamentale: motive, cerințe, actori, acțiuni și efecte”, organizată de IPN, a fost ediția a 264-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.