logo

Igor Boțan: Problema capacității de administrare a noii guvernări poate fi rezolvată


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-problema-capacitatii-de-administrare-a-noii-guvernari-8004_1083146.html

După ce a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) se va confrunta cu mari probleme în ce privește garnitura guvernamentală și capacitatea de administrare. Dar ele sunt rezolvabile. Părerea a fost exprimată de expertul Igor Boțan în cadrul unei dezbateri IPN.

Conform rezultatelor alegerilor, care încă urmează a fi validate, PAS va avea 63 de mandate din 101. Având această majoritate parlamentară „foarte confortabilă”, partidul pro-prezidențial va putea să-și îndeplinească promisiunile electorale. „Singurul lucru pe care nu-l va putea face se referă la modificarea Constituției. Dar ținând cont de credibilitatea pe care o are președintele, doamna Maia Sandu, dacă se va ajunge la necesitatea (modificării Constituției, acest lucru) va putea fi făcut cu ușurință prin referendum”, a spus Igor Boțan, observând totodată că, istoric, moldovenii nu se prea înghesuie să participe la referendumuri.

Având o majoritate atât de solidă, așteptările față noua guvernare vor fi pe măsură. În aceste condiții, guvernarea se va confrunta cu „mari probleme” legate de capacitatea de administrare, întrucât PAS are „oameni educați, dar lipsiți de experiență”. „Dar această problemă poate fi soluționată. Doamna președinte cred că înțelege perfect, este economist de formație, și eu cred că și cei din formațiunea PAS nou-constituită înțeleg că într-o societate compactă, mică, cu 2 milioane de oameni, oameni cu capacități sunt puțini. Cei care nu s-au compromis sau cei care sub circumstanțe au trebuit să coopereze cu regimul oligarhic, pot fi cooptați și implicați în procesul de guvernare”, a sugerat expertul permanent al proiectului IPN. El crede că noua guvernare are ce învăța din unele politici, în special economice, promovate de guvernele Filip și Chicu, iar unii profesioniști din garniturile precedente pot fi recrutați.

Totodată, Igor Boțan nu e de acord cu ideea unei „amnistii generale”. Ideea amnistiei – formulată de un alt participant la dezbatere, analistul politic Anatol Țăranu – e să uităm păcatele celor din guvernările anterioare și să stabilim un nivel de toleranță zero față de toate încălcările de acum încolo. „Crimele trebuie să fie investigate”, a replicat Igor Boțan. Totuși, expertul sugerează că trebuie să se facă diferență dintre executorii și complicii schemelor, pe de o parte, și funcționarii de bună credință care au lucrat la stat în acele vremuri. Până la urmă, amintește Boțan, și Maiei Sandu i s-a reproșat că a deținut funcții publice pe vremea lui Braghiș, Voronin și alții.

Potrivit lui Igor Boțan, PAS trebuie să înțeleagă că, odată cu victoria în alegeri, „întreaga situație din Republica Moldova se întoarce cu 10-11 ani în urmă”. Atunci, la Bruxelles, se lansa platforma Rethink Moldova, care prevestea o „istorie de succes” și care ulterior a fost compromisă de regimul oligarhic. „Acea idee prevedea trei lucruri majore, pe care cred că acum trebuie să le facă PAS”, spune el. Primul pilon sunt resursele pentru îmbunătățirea infrastructurii; așadar, noua guvernare trebuie să „insiste pe dezvoltare” în continuare.

Următoarele două principii țin exclusiv de voința și capacitatea internă și se referă la independența justiției și un climat de afaceri favorabil. Aceste obiective pot fi realizate, crede Igor Boțan. „Și casta judecătorilor, și cea a procurorilor au simțit că s-a schimbat puterea: Voința (politică) este alta. Dacă această voință se va manifesta competent, dacă se va menține credibilitatea față de această guvernare. Lucrurile vor începe să se schimbe. Și foarte rapid”, e optimist expertul.

Dezbaterea cu genericul „Alegerile anticipate 2021: Ce s-a întâmplat, ce se poate întâmpla, pe plan intern?” este ediția a 197-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, un proiect implementat de IPN cu sprijinul Fundației Hanns Seidel.