logo

Igor Boţan: Priorităţile guvernării şi a preşedinţiei sunt divergente


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-prioritatile-guvernarii-si-a-presedintiei-sunt-divergente-7978_1032905.html

Priorităţile agendei parlamentare a sesiunii de primăvară-vară sunt divizate în conformitate cu liniile de divizare a societății, afirmă Igor Boţan, expert permanent al proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Expertul a spus, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Condiții și trăsături specifice ale sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, că priorităţile guvernării şi opoziţiei nu sunt convergente şi „din păcate, nu pot fi unite într-un corp naţional robust”.

Igor Boţan susţine că pe moment există priorităţile guvernării şi priorităţile preşedinţiei care diverg în linii mari care coincide cu aşteptările sociale. Expertul afirmă că mai există o „extra-agendă” anunţată de liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc: modernizarea clasei politice. Potrivit lui, este posibil ca toate liniile de comportament ale segmentelor politice să se modeleze ulterior după prioritatea impusă de liderul PDM.

Igor Boţan afirmă că există o majoritate parlamentară care îşi impune agenda, dar se întreabă în ce bază este consolidată această majoritate?

Conform expertului, conflictul care este în societate este generat de „furtul miliardului” şi de neonorarea promisiunilor celor care au guvernat țara în ultimii 7 ani. Totodată, Igor Boţan spune că cei care fac agenda parlamentară ar trebuie să deschidă parantezele despre ceea ce se va întâmpla în această sesiune şi în anul curent, pentru ca cetăţenii să ştie cum să-şi planifice propriile activităţi

Făcând referinţă la acordul de cooperare pe care urmează să-l încheie PSRM cu Partidul Comunist Chinez, Igor Boţan se întreabă cum de anti-globaliştii socialişti moldoveni pot da mână cu globaliştii chinezi? „Preşedintele Chinei a anunţat la conferinţa de la Davos că „ridică flamura globalismului”, a spus el.

Dezbaterile publice „Condiții și trăsături specifice ale sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului”, sunt ediția a 70-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.