logo

Igor Boțan: Potențialul Parlamentului va ieși în evidență după alegerile prezidențiale


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-potentialul-parlamentului-va-iesi-in-evidenta-dupa-8004_1075057.html

Potențialul Parlamentului în exercițiu va ieși în evidență după alegerile prezidențiale. La fel și Guvernul Chicu a primit mandat din partea Parlamentului până la alegerile prezidențiale. Declarația aparține expertului permanent al proiectului Igor Boțan, făcută în cadrul dezbaterilor publice „Cât și cum a muncit Parlamentul pentru cetățeni în sesiunea de primăvară-vară?”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Constituția spune că Guvernul acționează și-și desfășoară activitatea în baza unui program acceptat de Parlament. Nu știu cum va fi calificat acest program de către deputați, dar sper că vor lua în considerare prevederile constituționale și în orice caz, după alegerile prezidențiale, Guvernul își va da demisia”, a adăugat Igor Boțan.

Ce va urma, declară expertul, e greu de spus acum pentru că totul depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale. Învingătorul alegerilor prezidențiale, cel mai probabil, va fi tentat să aibă un Parlament viabil, cu potențial, care are o majoritate stabilă. „Acest Parlament este la limită și nu se știe exact ce se va întâmpla. Dar, probabil au dreptate colegii care spun că e înțelept să se pregătească toți de alegeri anticipate”, a comentat expertul.

În altă ordine de idei, Igor Boțan a menționat că problema traseismului deputaților nu poate fi rezolvată foarte e ușor. Există opinii ale Comisei de la Veneția care tratează cu responsabilitate mandatul reprezentativ și nu va susține introducerea unui mandat imperativ. Soluțiile care le oferă democrațiile europene nu se potrivesc „cu cultura noastră politică”.

„De exemplu, în Europa, partidele au înțelegeri între ele că nici într-un caz nu acceptă în fracțiunile lor transfugi. Dacă ar fi replicat în Moldova acest principiu, s-ar putea vedea că această formulă poate fi aplicată doar Fracțiunii Partidului Șor care a acceptat doi deputați din PDM, dar Grupul Pro Moldova este oarecum un grup care nu a aderat la nici un partid, doar s-au separat de foștii lor colegi”, a spus expertul.

„Nu poți să-i obligi pe deputați să semneze declarații solemne. Deputații sunt în serviciul poporului, ei trebuie să aibă această libertate”. Igor Boțan consideră că soluția pentru politicieni este ca, în partide când selectează candidații, să se asigure că aceștia împărtășesc poziția și programul partidului. Totodată, trebuie soluționată problema cu democrația internă de partid, mai cu seamă că partidele sunt finanțate de la bugetul de stat.

Dezbaterile „Cât și cum a muncit Parlamentul pentru cetățeni în sesiunea de primăvară-vară?”, sunt ediția a 145-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.