logo

Igor Boţan: Platforma DA vrea schimbarea stegarilor integrării europene


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-platforma-da-vrea-schimbarea-stegarilor-integrarii-europene-7978_1022438.html

Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” îşi doreşte să schimbe stegarii integrării europene care, ducând flamurile acestui proces, au eşuat prin acţiunile lor. Protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale au ca scop să facă guvernarea să demisioneze, deoarece a ajuns la putere ascunzând adevărul că ţara a fost jefuită de un miliard de euro. Despre aceasta a spus Igor Boţan, directorul executiv ADEPT, membru al Platformei civice „Demnitate şi Adevăr”, în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Comunicarea politică în perioade de criză: între interesul public şi interesul politic îngust”, desfăşurată de Agenţia de presă IPN în co-producţie cu Radio Moldova.

„Noi am început de la un lucru simplu, s-a furat un miliard şi voi ne spuneţi că s-a făcut cinstit. Noi ne spunem că e straniu, de ce instituţiile nu au intervenit? Fiindcă aceste instituţii au scris scrisori către politicienii care nu au intervenit. Dacă vă numiţi Alianţa pentru Integrare Europeană, faceţi ca europenii: aţi greşit, plecaţi sau corectaţi. Nu corectaţi nimic. Alegerile sunt un contract politic, voi ne faceţi promisiuni şi noi vă votăm. Aţi fost aleşi, apoi veniţi şi spuneţi că a dispărut un miliard şi că va fi făcut datorie publică”, a subliniat directorul executiv ADEPT.

Potrivit lui, „după primul miting protestatarii au fost ignoraţi, după al doilea s-a mai spus ceva, după care iarăşi linişte, după altele, la fel au fost ignoraţi de guvernare. Noi ce să facem? Dacă nu vom continua şi mergem acasă, politicienii vor zice că suntem proşti, că pot să ne fure mai departe. Problema este de ce nu se întreprind măsuri? Nu putem să ne aşteptăm că cei care au comis abuzurile se vor pedepsi singuri pe ei. Primele 3 mitinguri au avut cerinţe social-economice şi de pedepsire a celor care au furat miliardul. Acestea au fost ignorate şi de aia am venit cu cerinţe politice de demisie. Eu, ca cetăţean, nu vreau să fiu călcat în picioare. Vrem ca această clasă politică să se comporte europeneşte. Ne-aţi prins în colţ şi noi nu putem da înapoi”, a spus Igor Boţan.

El l-a citat pe preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, care într-un interviu a spus că în Republica Moldova partidele aparţin finanţatorilor şi în care nu se decide nimic dacă finanţatorul nu dă voie. „Or, aceasta înseamnă oligarhie, când puterea reală o au puţini oameni foarte influenţi şi bogaţi”.

Igor Boţan este convins că dacă cetăţenilor li se spunea în campania electorală din 2014 că depunerile în bănci li se devalorizează cu o treime, atunci ei erau să voteze altfel. „Dacă pro-europenii ne jefuiesc în aşa manieră, eu ce să fac? Dacă s-a furat un miliard şi nu au fost pedepsiţi, atunci o vor mai face. Dacă vor integrare europeană, să mergem la alegeri anticipate, unde să li se reconfirme mandatul. Aşa vom avea de câştigat, fiindcă s-a născut o mişcare protestatară, care nu va mai trata cu indulgenţă partidele pentru că sunt pro-eropene. Să venim în faţa partenerilor europeni şi să spunem că ne angajăm să ţinem ţara pe linia de plutire”, a specificat Igor Boţan.

Dezbaterea cu tema: „Comunicarea politică în perioade de criză: între interesul public şi interesul politic îngust” este a 41-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel.