logo

Igor Boţan: Pentru mine panglica „Sfântului Gheorghe” semnifică dacă eşti cu Europa sau cu Rusia


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-pentru-mine-panglica-sfantului-gheorghe-semnifica-daca-esti-cu-europa-7978_1019437.html

Panglica „Sfântului Gheorghe” are diferite semnificaţii pentru locuitorii Republicii Moldova şi poate trezi anumite tensiuni. Directorul executiv ADEPT, Igor Boţan, a declarat, în cadrul dezbaterilor cu tema: „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii”, că pentru el această panglică semnifică dacă eşti cu Europa sau cu Rusia. Dezbaterile publice au fost organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova. 

Igor Boţan, expertul permanent al proiectului, a menţionat că, atunci când vorbim despre lucruri simbolice, trebuie să înţelegem că simbolurile pot crea anumite tensiuni, după simboluri se ascund semnificaţii. Acest simbol – panglica „Sfântului Gheorghe” – trezeşte nemulţumiri pentru unii, iar pentru alţii e un element pentru care îşi vor arăta ataşamentul. „Nu le poţi interzice oamenilor să-şi agaţe această panglică şi astfel să-şi manifeste dorinţa ca Republica Moldova să fie aproape de Federaţia Rusă. Altă idee e că acest simbol se asociază cu mişcarea separatistă din Ucraina. Acest simbol a devenit popular după ce în 2007 preşedintele Federaţiei Ruse a declarat că ţara se angajează într-o politică de restabilire a Rusiei ca putere globală. Acum totul depinde de ce avem în Republica Moldova, iar aici avem mai mult partide geo-politice şi nu politice, care promovează un vector integraţionist sau altul şi aici totul depinde de înţelepciunea politicienilor”, a opinat expertul.

Igor Boţan a spus că până în 2005 nu s-a amintit despre acest simbol, iar în acel an jurnaliştii ruşi, afiliaţi puterii, au lansat această panglică. „Până în 2008, această panglică era folosită pe ici-colea, abia în 2008 a început să fie folosită masiv. Pentru mine este evidentă asocierea cu renaşterea acelei Rusii mari. Pentru mine această panglică semnifică, dacă eşti cu Europa sau cu Rusia, şi tot această semnificaţie o are şi pentru oamenii simpli. Noi nu putem să le interzicem oamenilor să o folosească, dar mai este şi un simbol că cei care o poartă sunt adepţii refacerii marii Rusii şi că Moldova să fie alături de Federaţia Rusia. Cei care văd pericol în aceasta au avut 6 ani la dispoziţie să aducă Republica Moldova în albia normalităţii. Dacă ne supărăm pe aceste simboluri, înseamnă că ne supărăm pe noi înşine”, a specificat expertul.

Directorul executiv ADEPT a adăugat că nu trebuie interzisă panglica „Sfântului Gheorghe”, ci trebuie să înţelegem motivele de ce acest simbol este promovat şi de ce se întâmplă astfel de lucruri în societate pentru a acţiona mai departe.

Dezbaterile publice cu tema: „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii” este a XXXVIII ediţie din ciclul: „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” realizat de IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.