logo

Igor Boțan: Nu poți proiecta un viitor dacă nu-ți cunoști trecutul


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-nu-poti-proiecta-un-viitor-daca-nu-8004_1102513.html

Consiliului Național pentru Curriculum și Evaluare a aprobat, la sfârșitul lunii ianuarie,  curriculum la disciplina opțională dedicată studiului represiunilor comise de către regimul totalitar comunist din secolul XX. Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a menționat că această disciplină este esențială pentru înțelegerea mai profundă de către elevi a fenomenului represiunilor la nivel local. „Nu poți proiecta un viitor dacă nu-ți cunoști trecutul, pentru că nu știi ce este absolut necesar să eviți, iar acest curriculum opțional cred că este foarte important ca oamenii tineri, elevii să aibă cele mai elementare cunoștințe despre ceea prin ce a trecut societatea noastrăˮ, a declarat expertul în cadrul dezbaterii publice „Rolul Istoriei în formarea persoanei și modernizarea societății”, organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan spune că a aflat despre represiuni de la familie. „Noi toți știm, cel puțin din generația mea, în ce condiții ne aflam, chiar dacă deja deportările, atrocitățile prin care au trecut buneii, strămoșii noștri erau departe, acum noua generație poate afla toate aceste lucruri și e important să le afle dintr-un curs cum este acest curriculum. Și noi pornim de la lucruri pe care le știm din Biblie: „Cunoașteți adevărul și adevărul vă va face liberiˮ. Altminteri nu poți judeca. Și sunt lucruri pur practice. Noi avem țări vecine care rescriu istoria și care încearcă să convingă prin istoria rescrisă că toate imperiile, de exemplu, au fost rele cu excepția unui singur imperiu care a fost bun și care i-a fericit pe toți. Noi vedem că acest imperiu acum a declanșat un război în țara vecină. Noi vedem consecințele acestui război și noi înțelegem că dacă lucrurile nu sunt așezate cumsecade, dacă ele nu sunt aduse la cunoștința tinerii generații, ele rămân nevalorificate, iar oamenii devin ulterior victime ale celor care se îngrijesc să revizuiască istoriaˮ, a spus Igor Boțan.

Expertul a continuat că în acea țară care spune că a fost singurul imperiul pozitiv, astăzi, oamenii sunt arestați și fac pușcărie pentru afișarea cuvântului „paceˮ. Persoanele în vârstă sunt trimise în pușcărie pentru faptul că și-au exprimat public atitudinea față de ceea ce se întâmplă. Potrivit lui, nimeni nu trebuie să-și facă iluzii că ceea ce a fost nu se poate repeta. Pentru ca societatea să nu permită ca astfel de lucruri să se repete, trebuie să-și educe cetățenii începând de vârstă fragedă, astfel că aceștia de la bun început să aibă un fel de „antidotˮ pentru asemenea procese. Igor Boțan consideră că sarcina oricărei școli și oricărui curriculum este de „a însămânțaˮ cunoștințele care ulterior, pe parcursul dezvoltării personalității, vor ajuta la formarea unor oameni bine educați care știu să prețuiască libertatea, care cunosc ce a fost în trecut și ceea ce nu mai poate și nu mai trebuie să fie admis în această societate.

Igor Boțan nu exclude că tinerii, dacă găsesc un material bine elaborat și care emoțional îi atinge, „cu certitudine, ulterior vor vrea să găsească explicații de ce o societate absolut normală totuși din punct de vedere dezvoltării social-economice, deocamdată, rămâne în urmă, dar, totodată, are aspirații să ajungă într-o comunitate de state în care să-și găsească locul și care să permită acestei societăți să se dezvolte absolut normal, beneficiind de toate libertățile pe care omul le are de la naștere”.

Expertul a opiniat că această cunoaștere mai bună a trecutului poate influența opțiunea societății moldovenești spre integrarea europeană, remarcând că toate țările foste comuniste din Europa actualmente sunt membri ai Uniunii Europene. „Sigur că în societatea noastră, vedem asta din sondajele de opinie, există această divizare, acest clivaj, el este foarte adânc, acest clivaj sigur că are rădăcini istorice și acum este adâncit și mai mult din cauza războiului de ocupație al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Noi nu putem fi o națiune dacă nu ne cunoaștem trecutul, dacă nu ne cunoaștem istoria, pentru că cunoașterea trecutului și istoriei nu este altceva decât respect față de strămoșii noștri. Asta este foarte important. Avem rădăcini și aceste rădăcini trebuie să le cunoaștem. Fiecare familie în parte, dar ca și comunitate per ansamblu trebuie să cunoaștem cine suntem, prin ce am trecut, ce lecții am stors din acest trecut, pentru ca să ne proiectăm viitorulˮ, a conchis Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „Rolul Istoriei în formarea persoanei și modernizarea societății” este ediția a 29-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este susținut de către fundația germană „Hanns Seidel”.