logo

Igor Boțan: Ni se propune consens ca să vedem cine va fi fraier la urmă: PDM sau PSRM


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-ni-se-propune-consens-ca-sa-vedem-cine-7978_1035503.html

Regulile despre reguli necesită consens larg. Alegerile sunt proces periodic, iar o dată la patru ani se alege puterea. Atunci când vorbești despre regulile de instaurare a puterii se cere consens. „Însă nouă ni se propune un consens între două partide foarte bogate. Asta și spune Comisia de la Veneția, dar noi nu știm ce să așteptăm. Ori Partidul Socialiștilor va fi fraier la urmă, ori Partidul Democrat va fi fraier la urmă. Și nouă ni se propune consens larg în societate ca să vedem cine până la urmă va fi fraier”, a declarat directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boțan la dezbaterile publice cu tema: „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, ediția a 74-a, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Igor Boțan a precizat că în cazul în care PDM și PSRM merg mână în mână, trebuie să spună clar acest lucru și să nu arunce praf în ochi că unul e pro-european și celălalt pro-euroasiatic. „Astfel de consens larg când se vrea ca celălalt să fie fraier eu nu vreau. Eu vreau ca în țara asta să fie alegeri libere și corecte și toată lumea să fie de acord cu regulile de joc. Mai există o situație de consens: în situația pe care o avem în Republica Moldova, avem Comisia de la Veneția care este o instituție respectată și care ne spune că „nu este recomandabil”. De ce nu am face consensul în jurul „nu este recomandabil” și să îmbunătățim sistemul electoral care există?”, a spus Igor Boțan.

Acesta și-a exprimat nedumerirea față de poziția mai multor deputați foşti comuniști care în 2013 erau împotriva sistemului mixt de vot, deoarece invocau „sindromul Găgăuzia”, ca acum, la patru ani distanță, fiind membri PDM, susțin inițiativa de modificare a sistemului electoral.

„Sigur că celor bogați le convine schimbarea sistemului electoral, însă nu pot înțelege, de ce democrații pavează calea spre victoria socialiștilor? Igor Dodon are și așa 45%, care este interesul PDM să paveze calea spre victoria PSRM? Eu am semne de întrebare, dar aceasta poate însemna apriori că alegerile nu vor fi libere și corecte și dacă ajung la acest punct trebuie să mă revolt ca om ce se ocupă de sistemele electorale”, a mai spus Igor Boțan.

Directorul ADEPT a notat că despre schimbarea sistemului electoral se poate vorbi după demonopolizarea mass-media, transparentizarea finanțării partidelor politice, soluționarea conflictului transnistrean, dar și implementarea reformei teritorial administrative. Potrivit lui, menținerea stabilității politice în țară este unul din elementele cheie ale Acordului de Asociere cu UE.

Dezbaterile publice cu tema „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, ediția a 74-a, fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” și sunt desfășurate cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.