logo

Igor Boțan: Merele care nu ajung pe piața rusească pot fi procesate, exportate în România sau folosite pe piața internă


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-merele-care-nu-ajung-pe-piata-ruseasca-8004_1088975.html

Cele peste 100 de mii de tone de mere care se află în prezent în frigiderele din Republica Moldova, ar putea fi folosite la maxim pe piața internă. Totodată, merele care nu pot ajunge pe piața rusească pot fi procesate, iar o parte din ele pot fi exportate în România, a menționat Igor Boțan, expertul permanent la proiectului, la dezbaterea publică la tema „Dilema exporturilor de fructe moldovenești: spre Est sau/și spre Vest?”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Atunci când vorbim despre piața rusească de desfacere a fructelor moldovenești, a treia oară ne ciocnim de dificultăți de a pătrunde pe această piață, iar cauzele sunt diferite. În 2005-2006 cauza a fost așa-zisa blocare a Transnistriei, aici Federația Rusă a găsit un pretext. Din 2013-2014 până în prezent, Rusia a găsit un alt pretext, integrarea europeană a Republicii Moldova, pentru a ne pedepsi, pentru a ne bloca. Actualmente este o altă situație, Federația Rusă a invadat Ucraina și vedem că, din păcate, piața rusească de desfacere pentru Republica Moldova este marcată de mari pericole periodice. În acest context, contează modul în care tragem concluzii și cum ne reorientăm piețele de desfacere în continuare. Nu știm ce va fi în continuare pe piața rusească. Agricultorii care s-au obișnuit să exporte pe piața rusească, ei din inerție continuă să-și lege activitatea lor economico-comercială cu această piață, care în prezent nu este accesibilă”, a spus Igor Boțan.

Potrivit expertului, modul în care se comportă Republica Moldova în ceea ce privește sancțiunile impuse Rusiei de UE și SUA este adecvat. „Chiar dacă, ca cetățean al acestei țări, înțeleg că ar trebui să fim solidari cu comunitatea europeană și cu Ucraina, dar am văzut și atitudinea guvernanților, a șefei statului, doamna Maia Sandu, care spune foarte clar: atunci când aplici sancțiuni, aceasta este o pedeapsă pentru fapte reprobabile. Da, Federația Rusă a atacat Ucraina și trebuie să comporte costuri. Deci, dacă noi ne asociem cu politica Uniunii Europene, cu cea a comunității internaționale, trebuie să vedem ce va simți Rusia de pe urma sancțiunilor noastre. E o pișcătură de țânțar. În schimb, dacă ne asociem acestor sancțiuni, ne pedepsim pe noi și facem o favoare Federației Ruse, pentru că sunt forțe politice în Republica Moldova care exploatează toate aceste lucruri și tocmai vor bate din palme și vor zice: foarte bine, faceți exact ceea ce trebuie ca să ne ajutați să revenim la guvernare atunci când va fi momentul potrivit”, a subliniat Igor Boțan.  

În opinia lui, puțin probabil ca Ucraina sau țările care sancționează Rusia să arate cu degetul spre Republica Moldova. „La fel și țările europene, care au probleme cu livrările de gaze, spun foarte clar: noi nu putem pedepsi Rusia de o manieră în care această pedeapsă va fi resimțită de propriii noștri cetățeni, mai mult decât cei din Federația Rusă. Sancționezi atunci când poți să faci alegerea. Dacă nu mai exportăm mere pe piața rusească, dar ne așteaptă cu brațele deschise piața din Egipt, atunci eu aș înțelege. Dar dacă acest lucru nu este pe față, atunci eu cred că autoritățile se comportă absolut corect”, a adăugat Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „Dilema exporturilor de fructe moldovenești: spre Est sau/și spre Vest?” este ediția a 234-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.