logo

Igor Boţan: Jonglarea cu noţiuni şi evenimente istorice este păguboasă


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-jonglarea-cu-notiuni-si-evenimente-istorice-este-paguboasa-7978_1012954.html

Expertul Igor Boţan susţine că noţiunea de fascism în Moldova este utilizată cu scopul de a stigmatiza un oponent politic, însă jonglarea cu noţiuni şi evenimente istorice este păguboasă. Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Utilizarea mai frecventă a noţiunii „fascism” în context intern, extern şi regional: motive reale şi inventate, scopuri, pericole şi soluţii”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„În Republica Moldova noţiunea de fascism este folosită inadecvat, este o stigmatizare. Acum acesta este stigmatul care are cea mai puternică încărcătură. Însă oamenii se deprind şi înţeleg că acest stigmat este utilizat pentru a defăima oponentul. Este regretabil că se diminuează potenţialul negativ al noţiunii. Aceste jonglări nu duc la nimic bun, doar la paralele inadecvate”, a specificat Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie participativă ADEPT.

Expertul a subliniat că fascismul s-a produs într-un anumit context istoric, iar ca să existe o mişcare fascistă în Moldova trebuie să existe mai multe elemente, inclusiv un dictator. Fascismul are la bază statul corporatist, dar şi naţionalismul, şi rasismul – dacă nu avem toate componentele nu putem vorbi la modul serios despre fascism. În Republica Moldova există mişcări naţionaliste, dar nu putem vorbi despre rasism”, a adăugat Igor Boţan.

De regulă, fascismul apare dintr-un sentiment de revanşism, spune expertul. Or, în Moldova nu există revanşism, ci o parte din oameni doresc unirea cu România, iar altă parte – refacerea URSS. Dar aceasta nu este din spiritul de revanşism, ci fiindcă oamenii s-au săturat de problemele sociale cu care se confruntă. „La noi unii vor refacerea României şi alţii vor refacerea URSS. Astfel, în Republica Moldova există doar mişcări naţionaliste”, a accentuat Igor Boţan.

Expertul spune că există în permanenţă pericole generate de astfel de fenomene, mai ales că este iminent să fie existe diferite mişcări şi opţiuni, dar depinde de gradul de maturitate a clasei politice. „Aceste jonglări nu duc la nimic bun, doar la paralele inadecvate. Trebuie să fim vigilenţi. Noi considerăm că nu avem fenomenul de fascism, dar există reacţii la acest fenomen virtual şi noi trebuie să fim atenţi la acţiunile celor care reacţionează”, a încheiat Igor Boţan.

Expertul s-a referit la clasa politică din Moldova şi a spus că o vede ca fiind responsabilă oferind societăţii diferite opţiuni, iar în acţiunile lor nu există ceva ce ar trebui să ne îngrijoreze deoarece nu acţionează radical.

Dezbaterea „Utilizarea mai frecventă a noţiunii „fascism” în context intern, extern şi regional: motive reale şi inventate, scopuri, pericole şi soluţii”, este ediţia a 29-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat de IPN împreună cu Radio Moldova şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.