logo

Igor Boțan: Instituțiile statului nu trebuiau să permită ca propaganda străină să facă ravagii în Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-institutiile-statului-nu-trebuiau-sa-permita-ca-propaganda-straina-sa-7978_1039563.html

Pentru a combate propaganda informațională pe teritoriul Republicii Moldova nu era nevoie de o modificare a Codului Audiovizualului, dar era nevoie ca organul specializat al statului să-și exercite atribuțiile și să nu permită ca „propaganda străină să facă ravagii pe teritoriul Republicii Moldova”. Opinii în acest sens a formulat directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Igor Boțan.

În cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, a declarat că denumirea de Lege „anti- propagandă” este una populară, legată de un context ce ține de situația din regiune, însă în Nota informativă a proiectului de lege nu se deschid parantezele cu ce este legată această situație. „Putem ghici că acest lucru este legat de un conflict regional, iar în această situație, acest lucru trebuie menționat. Situația din regiune are o conotație specială după decizia Curții Constituționale din 2 mai anul trecut ce ține de ocupația teritoriului din stânga Nistrului de către Federația Rusă. Acesta este contextul la care se referă autorii Notei informative și ai proiectului de lege”, a spus expertul.

Expertul a explicat că scopul propagandei, conform definiției, este de a promova concertat unele doctrine și mesaje și de a influența opinia publică, prin metode de manipulare „nu tocmai ortodoxe”, pentru ca cei care sunt supuși „tirului propagandistic” să împărtășească ideile promovate de cei care o utilizează. „Legea spune foarte clar care sunt motivele. Se invocă strategia națională de securitate și un aspect foarte important este legat de securitatea informațională a țării pentru a combate propaganda, dar care trebuie să ghicim, din Nota informativă, din partea cui vine. Accept ideea și sunt sigur că propaganda străină se face pe teritoriul Republicii Moldova, pot aduce și exemple care influențează dramatic situația din Moldova. Acum vedem și proiectul de lege al Dumei de Stat a Federației Ruse care vine cu amenințări la adresa Moldovei și cu măsurile posibile pe care le-ar putea aplica”, a precizat Igor Boțan.

În același context, directorul executiv al ADEPT a spus că beneficiarii direcți ai retransmisiunii posturilor rusești pe teritoriul Republicii Moldova, au nume și beneficii financiare concrete. „Lucrurile au o conotație foarte specifică și trebuie plasate într-un context la fel foarte interesant. A propaga ceva util societății nu este condamnabil, dar ceea ce distorsionează o situație, trebuie oprit”, a spus el.

Dezbaterile publice „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, constituie ediția a 86-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.