logo

Igor Boțan: În Republica Moldova s-a clarificat faptul că limba oficială este limba română


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-in-republica-moldova-s-a-clarificat-faptul-8004_1106956.html

Limba oficială a Republicii Moldova este limba română, iar prin modificarea Constituției în Parlament, doar s-a stabilit delimitarea dintre graiul moldovenesc și limba română. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice „Golgota Limbii Române”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit lui Igor Boțan, nimeni nu contestă existența graiului moldovenesc, folosit pe larg în Republica Moldova, însă limba oficială, cea folosită în administrație și în domeniile educației, științei etc, este limba română.

Expertul Igor Boțan a explicat că rolul limbii într-o societate dezvoltată este extrem de important, ea fiind un instrument de comunicare între cetățeni și stat. De asemenea, limba este un instrument pe care oamenii de știință și artiștii îl folosesc pentru a-și exprima ideile și trăirile.

„O limbă națională, oficială, are trei funcții majore. Unu. Limba trebuie să fie atât de bine dezvoltată încât să permită organelor publice să scrie legi și acte normative pe înțelesul tuturor. Adică, nivelul limbii trebuie să fie adecvat dezvoltării sociale în țară și la nivel internațional. Doi. Limba trebuie să fie atât de dezvoltată încât oamenii de artă, scriitorii, artiștii, să aibă posibilitatea să utilizeze acest instrument pentru a-și exprima întreg registrul, întreaga paletă de sentimente, simțiri, atunci când scriu romane, opere de artă. Trei. Limba trebuie să aibă un nivel atât de înalt de dezvoltare încât oamenii de știință să-și poată scrie operele științifice din domeniul istoriei, fizicii, biologiei etc. Un astfel de instrument poate exista atunci când limba este ocrotită de stat”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.

Igor Boțan a punctat că disensiunile din societatea moldovenească referitor la subiectul limbii sunt artificiale, sintagma „limbă moldovenească” fiind folosită de actorii politici pentru a-și fideliza electoratul și pentru a obține capital electoral.

„Nimeni nu pune la îndoială că a existat și există graiul moldovenesc. Când avem dilema între limba română și graiul moldovenesc, trebuie să facem această delimitare importantă. Parlamentul doar a făcut delimitarea între graiul moldovenesc, în care fiecare este liber să comunice cu părinții, acasă, și limba oficială, care este folosită în administrație. Anterior, chiar Partidul Comuniștilor  a recunoscut oficial că limba română și ceea ce numesc ei limba moldovenească sunt echivalente. Doar că înainte de asta PCRM a anunțat că chiar dacă limba română este de trei ori identică cu cea moldovenească, trebuie să se insiste pe limba moldovenească din considerente geopolitice și etnopolitice. Adică, comuniștii ne-au spus din start că încărcătura pe care o atribuie ei limbii este pur politică”, a mai spus Igor Boțan.

Potrivit lui Igor Boțan, odată cu modificarea în Parlament a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova și introducerea în Legea Supremă a sintagmei „limba română”, divergențele lingvistice au fost depășite.

„S-a clarificat că limba română este limbă oficială în Republica Moldova. Nimeni nu contestă și nu a contestat niciodată existența graiului moldovenesc. În susținerea acestei teze am invocat mereu un text introductiv din 1966 al Academiei Române care a venit cu acest text introductiv la o ediție a operei lui Mihai Eminescu. În care era scris negru pe alb: să păstrăm cu sfințenie dialectul moldav al limbii române. Acest text este o dovadă că Academia Română recunoaște existența graiului moldovenesc. Dar atunci când vorbim de limba oficială, adică limba folosită în administrație, limba pe care o folosesc scriitorii și savanții, este limba română”, a punctat Igor Boțan.

Dezbaterea publică „Golgota Limbii Române” este a 314-a ediție de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.