logo

Igor Boțan: În regulamentele CSE și CNESP nu este scris nimic despre modalitatea de adoptare a deciziilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-in-regulamentele-cse-si-cnesp-nu-este-8004_1076358.html

În regulamentul de funcționare a Comisiei pentru Situații Excepționale și Comisiei Naționale Extraordinară pentru Sănătate Publică nu este scris nimic despre modalitatea de adoptare a deciziilor în cadrul acestor organe. O spune Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT în cadrul dezbaterilor publice: „Eficiența gestionării crizei COVID-19 în Republica Moldova”, organizate de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Boțan, este de înțeles că în cadrul comisiilor menționate se regăsesc toți membrii Guvernului in corpore, deoarece, potrivit Constituției, anume Guvernul adoptă decizii. Totuși, în componența acestor comisii se regăsesc și persoane subordonate altor instituții participante. „De exemplu, MSMPS are în subordine ANSP, cum adoptă ei decizii? Pot acești oameni subordonați avea altă părere decât ministrul?”, se întreabă directorul executiv ADEPT.

Igor Boțan mai spune că există o problemă legată de transparență și raportare. Aceste două regulamente ale comisiilor spun foarte clar că se publică atât deciziile pe care le iau, cât și procesele verbale. „Întrebarea noastră era de ce e nevoie de publicarea proceselor verbale? Probabil, e cazul de publicat procesele verbale pentru că există diferite opinii. Și atunci noi am ajuns la concluzia, că dacă oricum Guvernul adoptă decizii, dar în situațiile respective e nevoie cumva de lărgit componența Guvernului în cadrul acestor comisii, poate e logic  să se aplice formula aplicată de CEC în timpul alegerilor: membru cu drept de vot și membri cu drept consultativ?”. Asta, pentru a înțelege foarte clar cine și cum adoptă decizii.

Igor Boțan a remarcat că, în cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, șeful statului a spus că „acum trecem examenul de maturitate națională” în gestionarea acestei crize, la care, peste o lună, șeful statului apare în public și spune că „specialiștii medicali recomandă înăsprirea măsurilor și restricțiile”, iar conducerea țării crede că economia este mai importantă. „Lăsăm deoparte examenul națiunii și scoatem în față importanța economică?”, s-a întrebat el.

Igor Boțan a mai spus că premierul a fost suprasolicitat în perioada stării de urgență, întrucât conducea sau era membru al mai multor comisii, fiind responsabil de adoptarea deciziilor.

Pentru omul simplu, o mare problemă este costul măștilor, care este mai mare de multe ori decât înaintea pandemiei. „Este un preț foarte mare, mai ales că în cadrul unei comisii s-a pus sarcina controlului prețului la măști” a spus Igor Boțan.

De asemenea, el crede că în cazul revenirii la restricții, cetățenii trebuie să poată să înțeleagă că există pedepse și acele pedepse, care sunt moderate, pot fi aplicate.

Dezbaterea este realizată în cadrul proiectului Asociației ADEPT „Cu ochii pe autorități: gestionarea stării de urgență și a crizei provocate de Coronavirus”,implementat cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova.