Expertul Igor Boțan susține că despre istorie în contextul pandemiei de astăzi trebuie de vorbit pentru a-i convinge pe cei care nu cred în existența coronavirusului că, de cele mai multe ori, impactul social al epidemiilor și pandemiilor este imens. „Scopul este să-i convingem pe cetățeni că învățămintele pe care le tragem și pe care ni le oferă istoria, trebuie acum reînsușite pentru ca să înțelegem”, a declarat Igor Boțan la dezbaterile publice „COVID-19: Amintiri despre Viitor sau Ce ne învață Istoria?”, organizate de Agenția de presă IPN.
Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a menționat că există oameni care consideră că nu există motive de îngrijorare în legătură cu pandemia COVID-19, dacă este să se compare cu ceea ce a fost anterior, de exemplu, atunci când a bântuit ciuma neagră în Europa, care a secerat mai mult de o treime din oameni. În opinia sa, motive de îngrijorare există pentru că pandemia actuală are și va avea un impact imens asupra economiei, care, la rândul său, va afecta mase enorme de oameni. „Și aceste lucruri – căderile în economie – au fost vizibile și în cazul statelor foarte dezvoltate au. În Republica Moldova, de asemenea, se așteaptă lucruri îngrijorătoare, inclusiv în ceea ce ține businessul mic și mijlociu. Guvernul raportează la această etapă că acumulările la buget sunt cu câteva zeci de milioane mai mari, decât acum un an. Aceasta denotă că businessul strâns în menghină plătește toate plățile sociale, dar nu are venit”, a spus Igor Boțan.
În opinia sa, autoritățile întreprind măsurile necesare, chiar dacă este loc pentru mai bine. Este important că autoritățile comunică cu Organizația Mondială a Sănătății, sunt preluate, coordonate protocoale etc. Expertul spune că societatea a trecut prin starea de urgență, care a demonstrat cum funcționează mecanismul. Apoi a urmat faza relaxărilor care au dus la un al doilea val de pandemie. „Convingerea mea este că doar măsurile pe care le întreprind autoritățile sunt insuficiente. Problema este în cultura noastră politică și în comportamentul cetățenilor. Și aici răspunsul iese la suprafață atunci când consultăm rezultatele sondajelor de opinie – mai mult de o treime din cetățenii țării nu cred că există pandemie”, opinează Igor Boțan.
Expertul spune că sunt cunoascute cazuri concrete de agresivitate a oamenilor față de cei care poartă măști de protecție. „Sunt oameni care consideră că noul coronavirus și epidemia reprezintă o conspirație. Oamenii sunt îndoctrinați că are loc ciparea – lucru, care din păcate, a fost promovat și de către biserica ortodoxă, instituție cu cel mai mare rating în rândul populației din Republica Moldova”, a spus el.
Potrivit lui Igor Boțan, deși Serviciul de Informații și Securitate s-a concentrat pe monitorizarea unor site-uri care răspândeau fake news-uri, oricum un segment propagandistic agresiv a fost lăsat fără atenție. „Ca urmare, a fost omis un segment care subminează efortul autorităților în combaterea pandemiei, iar impactul negativ asupra societății este greu de estimat. Sunt pompați bani în combaterea pandemiei, dar lucruri elementare de discuție cu cetățenii, despre măsurile necesare, lipsesc.
Dezbaterile „COVID-19: Amintiri despre Viitor sau Ce ne învață Istoria?”, sunt ediția a 146-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.