logo

Igor Boțan: Guvernul activează timp de jumătate de an într-o situație absolut neordinară


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-guvernul-activeaza-timp-de-jumatate-de-an-8004_1073598.html

Guvernul Chicu activează timp de jumătate de an într-o situație absolut neordinară, care constituie un criteriu în aprecierea activității sale. În primele patru luni de zile a fost un Guvern minoritar, iar în ultimele două luni a persistat starea de urgență. O spune expertul Igor Boțan, care menționează că, potrivit monitorizărilor, guvernele precedente realizau în medie în jur de 30% din programul anunțat. Or, în opinia sa, în situația de pandemie și din alte motive, mai multe din aspectele reflectate în programul de guvernare a actualului executiv, puțin probabil că vor fi realizate. Aceasta, inclusiv, pe motiv că mandatul actualului executiv a ajuns la jumătate, în programul de guvernare fiind menționat că Guvernul este învestit până la alegerile prezidențiale. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice „Prestația Guvernului la șase luni de la învestire și două luni de situație excepțională: pro și contra”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Am monitorizat implementarea programelor de guvernare în situații de normalitate și am ajuns la concluzia că în ultimele două legislaturi, guvernele au reușit să implementeze aproximativ 30% din programele pe care le-au avut. Iar acest program este destul de ambițios, în situație neordinară”, susține Igor Boțan.

Potrivit lui, programul de guvernare prezentat la începutul mandatului de Ion Chicu servește drept reper pentru aprecierea activității executivului. „În program se regăsește reforma în justiție – reformarea Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme a Justiției, testarea procurorilor, a judecătorilor. Mai este jumătate de an până ca prevederile acestuia să fie implementate. De asemenea, sunt prevederi asumate ce țin de ordinea publică, administrația publică, politica externă, dezvoltarea economică, securitate energetică, sectorul agrar, reglementarea transnistreană etc. Anume în ceea ce ține de reforma justiției și ordinea publică Guvernul trebuie să apese pe accelerator pentru că aceste prevederi sunt foarte importante”, a spus Igor Boțan.

Igor Boțan a menționat că un aspect important în aprecierea activității Guvernului ține de faptul că acest executiv este la jumătate de mandat, pentru că atunci când a fost învestit, în programul de guvernare era menționat că va activa până la alegerile prezidențiale. În opinia expertului, nu este clar ce se va întâmpla cu acest Guvern după scrutinul prezidențial și dacă acest cabinet de miniștri va fi reînvestit. Potrivit lui, astfel de practici nu au existat, când în programul de activitate să fie prevăzut că Guvernul are un mandat de doar un an de zile.

„Și alt criteriu de apreciere a activității Guvernului, sigur că vine de la autoaprecierea pe care și-o face, aprecierea opoziției și, evident, sondajele de opinie. Dacă luăm per ansamblu toți acești factori, putem să avem o imagine despre modul în care a activat Guvernul în aceste șase luni”, a notat expertul. Totodată, potrivit lui, pentru ca societatea să poată face o estimare adecvată a activității guvernării, trebuie să aibă un punct de referință. „Or, acesta nu există. De aceea, în lipsa punctului de reper, imaginea societății asupra combaterii de către guvernanți a pandemiei COVID-19 o formează mass-media. În aceste condiții, marea problemă este – cât de independentă este mass-media și dacă opinia publică nu este modelată astfel încât să convină celor care sunt la guvernare, pentru că ei au toate instrumentele în mână?”, se întreabă expertul.

Dezbaterile „Prestația Guvernului la șase luni de la învestire și două luni de situație excepțională: pro și contra” sunt ediția a 135-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.