logo

Igor Boțan: Guvernarea va fi ajutată. Dacă-și va onora angajamentele


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-guvernarea-va-fi-ajutata-daca-si-va-8004_1094146.html

Dacă societatea știe încotro și pe ce se duc banii din impozitele pe care le achită fiecare cetățean, guvernanții pot conta pe înțelegerea și susținerea oamenilor, oricât de nefavorabile ar fi împrejurările. Pentru aceasta e nevoie de comunicare. Comunicarea autorităților cu societatea privind legile bugetare este importantă, deoarece intervențiile opoziției referitor la veniturile bugetului nu sunt, de regulă, consolidate cu calcule, la fel ca și propunerile pe marginea planului de cheltuieli a banilor publici. Declarații în acest sens a făcut Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, în cadrul dezbaterii publice „Politica bugetar-fiscală și bugetul 2023: formă și conținut în abordare”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

Expertul s-a referit și la comunicarea mediului de afaceri cu autoritățile pe marginea proiectelor bugetare.

„Eu, ca simplu cetățean, vreau ca atunci când se elaborează asemenea documente, cei care înțeleg lucrurile în profunzime... (mediul de afaceri) - să vorbească cu guvernanții prin intermediul instituțiilor specializate ale societății civile. Dacă e vorba despre agricultori, ei își au asociațiile proprii, prin care își promovează interesele. În acest mod ar putea fi evitate dezechilibrele”, a spus Igor Boțan.

Foarte importantă, a remarcat Igor Boțan, este stimularea celor care se ocupă de problemele energetice, în special, a celor din domeniul energiei regenerabile.

Solicitat să se pronunțe pe marginea opiniei colegului său de panel Alexandru Fală, director de program la Centrul Expert-Grup, că deficitul bugetar în anul viitor s-ar putea ridica la un miliard de dolari, urmând să se caute în exterior, la partenerii de dezvoltare, mijloace de acoperire, expertul a vorbit despre „câteva elemente”: „Credibilitate. Dacă responsabilii de buget sunt credibili, găurile ar putea fi acoperite. Alt aspect e să progresăm în domeniile unde ne-am asumat angajamente. Partenerii de dezvoltare înțeleg că există domenii, unde lucrurile nu pot fi aduse în normalitate fără suportul lor. Credibilitatea de care se bucură în prezent guvernarea de la Chișinău ar fi o garanție că mijloacele necesare vor fi obținute, cu condiția ca executivul să transpună în fapt cerințele asumate”, a conchis expertul.

Dezbaterea publică la tema „Politica bugetar-fiscală și bugetul 2023: formă și conținut în abordare”, organizată de IPN, a fost ediția a 270-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.