logo

Igor Boțan: Guvernarea și opoziția trebuie să lucreze împreună, pe marginea avizului Comisiei de la Veneția


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-guvernarea-si-opozitia-trebuie-sa-lucreze-impreuna-8004_1086654.html

Avizul Comisiei de la Veneția are menirea ca pozițiile intransigente să fie apropiate și ca politicienii să stea împreună și să găsească soluții pentru problemele menționate în acest aviz. Teme atât de importante, cum sunt cele referitoare la modul de funcționare a procuraturii, a justiției, trebuie abordate de o manieră extrem de responsabilă. Ar fi de dorit ca între forțele politice de la guvernare și din opoziție să se caute un consens. Acest aviz al Comisiei de la Veneția trebuie examinat foarte serios și trebuie găsite soluții, bazate pe recomandările Comisiei. Opinii în acest sens a exprimat Igor Boțan, expert permanent al proiectului, la dezbaterea publică cu tema „Avizul Comisiei de la Veneția: semnal de alarmă asupra stării statului de drept sau îndemn de perfecționare a proceselor democratice?”, organizată de Agenția de presă IPN.

În ceea ce privește reacția societății civile la avizul Comisiei de la Veneția, expertul permanent al proiectului a spus că organizațiile specializate au avut o atitudine reticentă față de modul în care a fost modificată Legea Procuraturii în august, și rugămintea era ca să se respecte prevederile legii privind transparența decizională, iar acest lucru a fost făcut public. „În același timp, înțelegem cu toții că există o mare problemă. Această problemă a fost scoasă în evidență de formațiunile politice, în declarația lor din iunie 2019, privind instituțiile statului capturat. Acea declarație nu a fost suficientă, pentru ca să fie foarte clar ce urmează și cum urmează să se procedeze în continuare. Deci, dacă principalele forțe politice recunosc că avem o situație deformată, acum avem consecințele acestei lipse de perspicacitate, care s-a manifestat atunci, în 2019, și care, până la urmă, a dus la destrămarea acelei coaliții de la guvernare. Acum, după ce a avut loc, să zicem așa, despărțirea apelor, avem acest conflict, care comportă pericole. Pe de o parte, avem partidul de guvernământ, care spune că noi avem mandatul poporului, deci, trebuie să facem reforme, situația este anormală, de aceea, deși rămânem în cadrul constituțional într-o situație anormală, procedăm într-o manieră care poate să nu vă placă și vouă, celor din societatea civilă, dar acest comportament este justificat de suportul cetățenilor. Pe de altă parte, avem opoziția, care își face publice îngrijorările, iar în această situație vine avizul Comisiei de la Veneția. Pe marginea acestui document, guvernarea și opoziția trebuie să lucreze împreună, astfel încât să se găsească punctele de compromis și să se revină la normalitate”, a menționat Igor Boțan.

Totodată, expertul permanent al proiectului a precizat că puterea și opoziția trebuie să se refere la hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2010 privind delimitarea instituțiilor statului de interes public deosebit, și a instituțiilor statului de interes politic deosebit, pentru ca în discuțiile privind numirile în instituții independente ale statului, de exemplu, Consiliul Audiovizualului, Comisia Electorală Centrală, să existe o lege-cadru, care să stabilească regulile generale privind numirile în aceste instituții, astfel încât să existe claritate pe viitor și, cine vine la guvernare, să respecte aceste principii. „Deocamdată, avem această situație anormală, fiindcă cei de la guvernare spun: da, noi avem mandatul poporului, iar lucrurile sunt anormale în această țară, este o moștenire, pe care noi vrem să o depășim. Iar opoziția are dreptul să-și apere punctele de vedere și să vină cu obiecții. Marea problemă e cum aceste două blocuri, cei de la guvernare și cei din opoziție, discută între ei și cum găsesc soluții bune, utile pentru societate și previzibile, pentru că ceea ce ne interesează din această luptă, a puterii cu opoziția, ca în urma activității lor, să avem reguli previzibile, nu reguli care se vor schimba brusc, odată cu alternanța la guvernare”, a spus Igor Boțan.

În opinia lui, reprezentanți ai formațiunilor politice care se află la guvernare și în opoziție parlamentară trebuie să citească atent avizul Comisiei de la Veneția și, de comun acord, să facă modificările, care reiese din acest aviz, pentru a normaliza situația referitoare la funcționalitatea procuraturii. „Este imperios necesar ca colegii să înțeleagă că, chiar dacă procurorii și judecătorii au independență funcțională, trebuie să se aibă în vedere că și factorul politic este unul foarte important. Și abuzul politicului trebuie exclus, deși trebuie să se ia în considerare că nici procurorii, nici judecătorii nu trebuie să se transforme în corporații. Aceste sisteme, chiar dacă au independență, ele trebuie să aibă o legătură destul de pronunțată, bazată pe lege, de neadmitere de influență din afară, pentru a nu admite transformarea lor în corporații închise, care se izolează de necesitățile societății”, a opinat Igor Boțan.

Dezbaterea publică cu tema „Avizul Comisiei de la Veneția: semnal de alarmă asupra stării statului de drept sau îndemn de perfecționare a proceselor democratice?” este ediția a 219-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu sprijinul Fundației „Hanns Seidel”.