logo

Igor Boţan: Fraudarea alegerilor nu se face în secţiile de vot


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-fraudarea-alegerilor-nu-se-face-in-sectiile-de-vot-7978_1015308.html

Fraudări masive ale alegerilor nu se fac în secţiile de vot. Unele şmecherii sau acţiuni minore pot avea loc, dar acestea nu pot influenţa rezultatul final. De această părere este expertul Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT. Expertul şi-a exprimat părerea în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Cadrul de reglementare şi asigurare a alegerilor parlamentare 2014: garanţii, inovaţii, provocări şi pericole”, desfăşurată de Agenţia IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Igor Boţan a explicat ce înseamnă noţiunea de alegeri libere şi corecte, spunând că aceasta întruneşte mai multe criterii, este un termen consacrat. „Alegeri libere înseamnă că cetăţenii cu drept de vot activ şi pasiv nu sunt împiedicaţi în vreun fel să participe la alegeri fie în calitate de votant, fie în calitate de candidat. Mai este vorba şi despre condiţiile prevăzute în legislaţie şi ţine de noţiunea de integritate a procesului electoral care întruneşte toţi factorii şi criteriile pentru ca ulterior contestaţiile să nu aducă atingere rezultatului final, mai exact ca cetăţenii să aibă impresia că voinţa lor se reflectă în rezultatele finale”, a explicat Igor Boţan.

Expertul spune că Moldova are o experienţă de 20 de ani de desfăşurare a alegerilor, care au fost calificate în mare parte ca libere şi corecte. „În secţiile de votare falsificări masive nu se fac, există mecanisme de control, în secţiile de votare pot asista toţi pentru a vedea că procedurile sunt corecte. Eu nu exclud că mici şmecherii se fac, dar ele nu sunt în stare să schimbe rezultatul final. Alta este când vorbim despre finanţarea campaniilor electorale şi promovarea lor în mass-media. Dar noi suntem cei care admitem să se finanţeze aiurea campaniile electorale, noi admitem promovarea aiurea”, a spus expertul.

Igor Boţan a spus că într-o deplasare în Norvegia, citind legea electorală, a avut un şoc. „Le-am spus că legea e slabă, că sunt lacune, că pot fi făcute fraudări etc. Acolo mi s-a spus că Norvegia are o naţiune de cetăţeni decenţi care nu vor recurge la aşa ceva. În alte ţări un cetăţean ar fi ofensat dacă ar primi un cadou electoral o sticlă de ulei, la noi va lua sticla. Trebuie să ne educăm ca cetăţenii să se simtă ofensaţi de cadourile electorale. De când se discută despre transparenţa în mass-media, dar nu se ajunge la un numitor comun, deoarece nu este voinţă politică”, a spus expertul.

Igor Boţan a adăugat că politicienii moldoveni nu au cultură politică deoarece ajung să se promoveze prin concerte, fără să contabilizeze cheltuielile. „Cel mai grav e că aceleaşi metode sunt făcute şi de cei de la guvernare, şi de cei din opoziţie. Ei organizează acum concerte, care costă bani, fără să contabilizeze. Ţine de cultura politică, ei au aceleaşi mecanisme. Este trist, pe de o parte avem tot ce a reuşit CEC, pe de altă parte, avem ceea ce avem”, a opinat expertul.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, Igor Boţan s-a referit la cererea parvenită din UTA Găgăuzia de a oferi 5 mandate reprezentanţilor regiunii. „În privinţa alegerilor parlamentare este o problemă reală. Ei vor să aleagă persoane de acolo, de pe loc. Dar nu ştim cum să facem aceasta. În cadrul acestui Cod Electoral se pot alege cetăţenii din Găgăuzia, aceşti trebuiau să ceară eliminarea pragului electoral pentru candidaţii independenţi. Ei pot veni cu candidaţii lor şi 100 de mii de cetăţeni ar avea reprezentanţii lor în Parlament. Trebuie să aibă loc un dialog de pe poziţii binevoitoare. Această abordare este mult mai utilă şi în conformitate cu parcursul european”, a concluzionat expertul.

Dezbaterea publică cu tema: „Cadrul de reglementare şi asigurare a alegerilor parlamentare 2014: garanţii, inovaţii, provocări şi pericole”, este ediţia XXXII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.