logo

Igor Boțan: Evoluția progresivă a situației pandemice are la bază factorul uman și cel administrativ


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-evolutia-progresiva-a-situatiei-pandemice-are-la-8004_1074436.html

Evoluția progresivă a situației pandemice în Republica Moldova are la bază factorul uman, pentru că populația nu respectă regulile antiepidemice impuse, precum și factorul administrativ, pentru că autoritățile și-au permis mai multe scăpări. Opinia a fost exprimată de Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, în cadrul dezbaterilor publice: „Circulația și locul cetățenilor moldoveni în Europa în timpul și după pandemie: oportunități și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN.

Referindu-se la factorul uman, Igor Boțan a amintit că în cadrul Centrului Unic de Comandă, la începutul lunii aprilie, s-a stabilit ca în Republica Moldova să se meargă pe calea testării doar a persoanelor simptomatice. Aceasta a însemnat că asimptomaticii, care nu au fost testați, nu au respect autoizolarea și au devenit surse de răspândire a virusului.

În privința celui de al doilea factor, expertul consideră incorectă abordarea autorităților de a pune amenzi pentru încălcarea regulilor antiepidemice în mărime de circa 1100 de euro pe care cetățenii moldoveni nu le pot achita. Pentru comparație, în România, amenzile pentru persoanele care nu respectă regulile sunt de circa 100 de euro, de câteva ori mai puțin decât pensia pentru o lună a unui bătrân din țara vecină. „În contextul în care oamenii nu pot plăti amenda de 1100 de euro în Moldova, putem admite că ar putea este o nișă pentru corupție care s-ar putea manifesta la nivel de reprezentanții poliției și persoanele care încalcă regulile”, a spus Igor Boțan.

Potrivit lui Igor Boțan, într-o adresare a sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 20 mai, reprezentanții bisericii mulțumesc colaboratorilor poliției că tratează abaterile în mod indulgent. „Ceea ce înseamnă că sfinții părinți ne spun nouă că polițiștii închid ochii atunci când văd încălcarea regulilor. Dacă punem împreună factorul administrativ și cel uman, înțelegem de ce în Republica Moldova nu a existat o pantă descendentă a pandemiei”, a conchis Igor Boțan.

Dezbaterile „Circulația și locul cetățenilor moldoveni în Europa în timpul și după pandemie: oportunități și riscuri”, sunt ediția a 141-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.