logo

Igor Boțan: Evenimentele din Ucraina sunt determinante pentru viitorul politic al Republicii Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-evenimentele-din-ucraina-sunt-determinante-pentru-viitorul-8004_1109086.html

Evenimentele din Ucraina sunt determinate pentru viitorul politic al Republicii Moldova. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema Factorul rusesc în conflictul transnistrean: trecut, prezent și viitor”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, dacă țara vecină iese învingătoare din acest război, toți își vor aminti de decizia Curții Constituționale din 2017 care declară teritoriul din stânga Nistrului drept teritoriu ocupat.

În luna mai 2017, Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat că dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională. Mai mult, conform deciziei Curții, teritoriul din stânga Nistrului a fost declarat teritoriu ocupat.

„Avem hotărârea Curții Constituționale din 2 mai 2017 care recunoaște Transnistria ca teritoriu ocupat. Vedem că la referendumul din 20 octombrie, în regiunea transnistreană s-a votat în proporție de 37%, deci, supunerea acestei populații la un tir propagandistic fără precedent înclină balanța. E nevoie de măiestrie politică aici pentru a convinge cetățenii”, a spus expertul Igor Boțan.

Potrivit expertului, o eventuală pace din Ucraina va fi determinantă pentru viitorul politic al Republicii Moldova. Igor Boțan spune că abordarea potrivit căreia regiunea transnistreană trebuie declarată teritoriu ocupat printr-o decizie a Parlamentului nu este una radicală, ci una conformă statului de drept.

„Modul în care se desfășoară evenimentele din Ucraina sunt determinante pentru viitorul politic al Republicii Moldova. Dacă Ucraina rezistă în acest conflict, cred că toată lumea își va aminti de hotărârea din 2 mai 2017 a Curții Constituționale, o va reciti, vor aduce drept argument și studiul pe care l-a făcut American Bar Association în 2006 și pe care l-a prezentat aici și la îndemnul președintelui Voronin, de către Ministerul Afacerilor Externe, a fost distribuit tuturor instituțiilor internaționale la care Republica Moldova face parte. Asta s-a întâmplat în august 2006. Iar ulterior președintele Voronin a mers la Moscova, și-a cerut scuze de la Putin pentru toate lucrurile deranjante pentru Putin și totul a revenit în albia veche. Acesta este comportamentul autorităților politice din Republica Moldova”, a mai spus expertul permanent al proiectului.

Dezbaterea publică la tema „Factorul rusesc în conflictul transnistrean: trecut, prezent și viitor este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.