logo

Igor Boțan: Este sarcina politicienilor să găsească soluțiile de compromis


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-este-sarcina-politicienilor-sa-gaseasca-solutiile-de-8004_1074908.html

„Avem o situație specială dictată de politică de stat de combatere a pandemiei, iar propunerea de micșorare a timpului de activitate a birourilor electorale trebuie să țină cont de această politică. Vrem ca politica statului de protejare a cetățenilor de pericolul creat de pandemie și condițiile de vot să fie convergente, nu divergente. Este necesară o abordare responsabilă a în adoptarea modificărilor la legislația electorală” .Declarațiile aparțin expertului permanent al proiectului Igor Boțan și au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Modificările la Codul Electoral: avantaje și riscuri pentru democrație”, organizate de Agenția de presă IPN.

La întrebarea dacă în urma modificărilor la legislația electorală care se dezbat acum pe diferite platforme Republica Moldova va avea o legislație electorală mai bună, Igor Boțan spune că se dorește ca propunerile pe care le-au făcut colegii din Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte să fie examinate și introduse în proiectul de lege de modificare a legislației electorale, eventul, pe etape. „Acum rezolvăm problemele presante și urgente, iar toate celelalte propuneri vin cu o rezolvare după scrutin”, susține expertul.

„Am avut o perioadă neagră, perioada din 2014-2019, când lucrurile au degradat. Acum pentru toată clasa politică este important să redobândim imaginea de, cel puțin, democrație electorală, chiar dacă până la democrația autentică este mult de parcurs. Scopul este împărtășit de toți și este sarcina politicienilor ca să găsească soluțiile de compromis, astfel încât scrutinul să fie cu adevărat liber și corect, iar învingătorul să aibă satisfacția că a fost ales în conformitate cu niște reguli clare pentru toată lumea”, a concluzionat Igor Boțan.

Dezbaterile „Modificările la Codul Electoral: avantaje și riscuri pentru democrație” sunt ediția a 144-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.