logo

Igor Boțan: Este foarte important ca la prezidențiale candidații să nu se antagonizeze


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-este-foarte-important-ca-la-prezidentiale-candidatii-8004_1071240.html

Oponenții actualului președinte Igor Dodon, în cazul în care acesta va candida la alegerile prezidențiale, ar putea să se gândească la o eventuală soluție pentru ca să facă front comun. Însă, așa cum scrutinul prezidențial se desfășoară în două tururi, acest lucru lasă câmp de manevră pentru ca toți potențialii candidați să se angajeze în această campanie electorală, iar în turul doi pot avea loc tot felul de coaliții. De această părere este analistul politic Igor Boțan, care menționează că este important ca în primul tur aceștia să nu se antagonizeze până în punctul după care nu mai pot fi parteneri. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Expertul permanent al proiectului a menționat că formațiunile politice și-au format anumite atitudini, care sunt promovate de reprezentații săi. În acest sens, actualmente, există un context util - alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38 Hâncești. Deși acestea, în opinia expertului, nu au un impact foarte mare asupra vieții publice din Republica Moldova, ele prezintă un poligon extraordinar pentru pregătirile în vederea confruntării din toamnă, la alegerile prezidențiale.

Potrivit lui Igor Boțan, în ceea ce ține de potențialul formațiunilor politice, chiar și în urma alegerilor locale de toamna trecută, cel mai mare potențial administrativ la Hâncești îl au democrații. Pe locul doi era Blocul ACUM, iar pe trei Partidul Socialiștilor. „După această „ruptură” sau nu știu cum să-i spun, din Blocul ACUM se poate intui că lucrurile sunt favorabile pentru PDM. Circumscripția uninominală nr. 38 este cea pe care Partidul Democrat a câștigat-o, deși existau așteptări ca un candidat al Blocului ACUM să fie cotat mai bine. Și aceasta pentru că votul politic la alegerile locale pentru consiliul raional a fost câștigat de Blocul ACUM”, a spus el.

„S-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Acest exercițiu din 15 martie va fi un fel de învățătură pentru toate formațiunile politice care își anunță participarea la alegerile prezidențiale. Eu nu văd o dramă în faptul că colegii de platou au puncte de vedere diferite, pentru că alegerile prezidențiale se desfășoară în două tururi de scrutin. Ceea ce înseamnă că orice formațiune politică, în principiu, poate încerca să-și promoveze candidatul. Însă, este important ca cei care se angajează în această competiție să nu se antagonizeze”, opinează expertul.

În opinia sa, este normal ca fiecare să-și expună punctele de vedere ale formațiunilor, care deja s-au cristalizat. Însă, câmp de manevră există până la alegerile prezidențiale. „Există temei ca reprezentanții partidelor politice să comunice, să identifice limbaj comun. Pozițiile celor care reprezintă partidele unioniste și cele pro-europene sunt acceptabile, în condițiile în care ei au certitudinea că unul dintre candidații principali, Igor Dodon, nu câștigă din primul tur. „Dacă există acest risc, trebuie să-și revadă atitudinea. Și pot să fiu de acord că chiar dacă Igor Dodon, care deține funcția de președinte, va candidat independent, din această calitate va putea să-și lărgească bazinul electoral”, a notat Igor Boțan.

În opinia expertului, lucrurile nu sunt atât de complicate. „Nu există bariere insurmontabile între partide și acest „poligon”, circumscripția Hâncești, va da mult de gândit. Nu ne rămâne decât să sperăm că odată cu apropierea de alegerile prezidențiale, aceste partide vor găsi o formulă care să fie acceptată de către alegători”, a spus Igor Boțan. Potrivit lui, orice candidat la funcția de președinte se va încadra într-o luptă politică. În această situație poate fi vorba și despre candidați comuni. Și acest lucru este absolut posibil, în opinia sa.

Dezbaterile „Candidat politic sau apolitic, candidat partinic sau comun pentru viitoarele alegeri, de ce?”, sunt ediția a 124-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.