logo

Igor Boțan: Drama lui Putin este că nu are nici ideologie, nici forță economică și nici armată


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-drama-lui-putin-este-ca-nu-are-8004_1095510.html

Președintele rus, Vladimir Putin, vrea să schimbe ordinea mondială, însă a pornit pe acest drum fără ideologie, cu o economie în declin și aproape fără armată. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Ce am sărbătorit și de ce am sărbătorit pe 23 februarie?”, organizată de Agenția de Presă IPN. Potrivit expertului, o mare parte a lumii este acum ostatică ambițiilor imperialiste ale lui Putin, iar pentru Republica Moldova soluția este să rămână consecventă în parcursul său european.

Expertul Igor Boțan spune că actuala armată a regimului Putin este succesoarea armatei sovietice, care a fost folosită drept un instrument coercitiv de menținere a puterii.


„De ce Stalin a lichidat elita armatei sovietice? Pentru că a înțeles că această elită a început să se burgheziască, iar cu oamenii care au merite nu poți duce flamura comunismului în toată lumea, ei trebuie lichidați, iar cel care-i lichidează promovează cadre noi care vor să se manifeste și au sentimentul gratitudinii pentru cei care i-au promovat. Rusia post-sovietică a trăit 30 de ani în pace și iată că la un moment dat liderul acestei Rusii se întreabă: „care este rolul nostru în lume?”. Acum vine Putin și spune că ei vor altă ordine mondială, pentru că nu le convine existența unui hegemon care controlează toate procesele. Armata Roșie s-a transformat în Armata Rusiei care devine un instrument în mâinile unui lider, care de un sfert de veac conduce Rusia și, probabil, s-a plictisit și transmite omenirii ideea unei noi ordini mondiale. Drama lui e că nu are nici ideologie, nici forță economică și nici armată nu mai are. Iar noi suntem ostaticii acestei situații”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.

Potrivit expertului, sărbătoarea Armatei Sovietice marcată la 23 februarie, reprezintă o utopie, întrucât în 2018 armata bolșevicilor nu a obținut victorii așa cum se pretinde, din contra, tratatul de la Brest-Litovsk, semnat la 3 martie 1918 punea capăt participării Rusiei în Primul Război Mondial. Termenii tratatului erau foarte duri pentru Rusia, țara pierzând teritorii importante. Igor Boțan spune că cedările din partea Rusiei au fost determinate de slăbirea considerabilă a armatei.

„Când vorbim de cruzimea Armatei Roșii trebuie să înțelegem că această cruzime nu a fost irațională. Armata Roșie a fost constituită pentru a apăra cuceririle revoluționare, iar în acest proces de apărare s-au manifestat aceste cruzimi. Armata țaristă s-a descompus după ce țarul Nicolai al II-lea a abdicat și a început dezmățul, în cadrul acestui dezmăț au apărut gărzile roșii, care erau detașamente de șoc ale bolșevicilor, pentru cucerirea puterii. Armata Roșie de la naștere a fost îndreptată spre înăbușirea așa-zișilor dușmani ai revoluției. Armata Roșie a fost principalul instrument al bolșevicilor în războiul civil care a durat din 1917 până în 2023. Noi am sărbătorit 23 februarie, dar s-a dovedit o dată pur fictivă, pentru că în 1918 a fost semnată pacea de la Brest și Rusia sovietică a cedat Germaniei aproape o pătrime din partea teritoriului european. Pur și simplu, a cedat pentru că nu avea armată”, a punctat Igor Boțan.

În contextul crizei de securitate cu care se confruntă regiunea, Republica Moldova trebuie să-și continue consecvent parcursul european, să insiste pe dezvoltare și consolidarea normelor democratice, spune expertul permanent al proiectului.

„Trebuie să fim consecvenți. Începând cu ziua de 13 noiembrie 2002, am declarat prin decret prezidențial că scopul nostru este integrarea europeană, trebuie să continuăm să facem acest lucru, trebuie să ne studiem istoria, să creăm un spațiu în care concurează ideile, să ne edificăm noi înșine viitorul”, a mai spus Igor Boțan.

Dezbaterea la tema „Ce am sărbătorit și de ce am sărbătorit pe 23 februarie?”, este ediția a 4-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.