logo

Igor Boțan: Dimensiunile segmentului unionist sunt în creștere


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-dimensiunile-segmentului-unionist-sunt-in-crestere-7978_1038415.html

Segmentul unionist este foarte important, mai cu seamă că dimensiunile acestuia sunt în creștere. „Avem un segment pronunțat unionist, pentru noi este important ca cetățeanul cu viziuni unioniste să fie sigur că în alegeri acest segment nu va fi dispersat. Posibilitatea de avea discuții este necesară pentru a vedea exact care sunt percepțiile liderilor acestor partide, ce pot propune cetățenilor ca până la urmă acesta să nu fie dezamăgit”, a declarat directorul Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan, la dezbaterile publice cu tema: „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă unionistă în prag de an electoral”, ediția a 82-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, care este și expertul permanent al proiectului, susține că în campania electorală, ce începe odată cu înregistrarea candidaților, este important să existe reprezentanți ai partidelor de pe același segment, care să spună clar cetățenilor ce vor face ca să evite dispersarea voturilor. „Este păcat, ca cetățenii cu anumite viziuni și așteptări, la sfârșitul alegerilor, să constate că pentru ei nu este un reprezentant în organul suprem. Toată lumea înțelege că segmentul unionist se extinde. Așa cum spunea regretatul Constantin Tănase, a existat un unionism al inimii, al rațiunii, acum se adaugă cel social, pentru că România progresează bine și este foarte important segmentul rațiunii sociale în segmentul unionist”, a notat expertul. Potrivit lui, acest lucru a fost remarcat de organizațiile civice unioniste, care au elaborat și documente interesante prin care demonstrează cum văd proiectul unirii cu România din perspectiva socială.

„Partidele unioniste pun accentele în manieră diferită, dar un lucru este clar că in circumscripții ar fi straniu să existe doi candidați unioniști. În cadrul circumscripției naționale, partidele au câmp de manevră și pot să discute și alte variante. Deși segmentul unionist se extinde pe ramura socială, există partide care au fundații pe lângă ele și fac lucruri pe care partidele nu ar trebui să le facă. Este o corupere a electoratului și aceste lucruri ar trebui pedepsite prin lege”, a menționat Igor Boțan.

Expertul proiectului a precizat că trebuie făcută distincție clară între unionismul imediat, promovat de mișcările civice unioniste, în cadrul căruia este foarte greu de vorbit despre cooperarea între unioniști și europeniști. Însă dacă abordăm unionismul din perspectiva medie, există spațiu ca cele două fronturi să discute în vederea creării unei platforme comune, a coordonării eforturilor pentru identificarea candidaților cu cele mai mari șanse în circumscripțiile uninominale.

Igor Boțan a subliniat că scopul principal este ca toate partidele de pe filiera unionistă să aibă o platformă comună și să găsească un numitor comun, ca până la urmă alegătorii să nu rămână decepționați. Potrivit lui, există un segment de populație care vrea unirea cu România, însă cei care sunt în fruntea unor instituții politice, din păcate, nu găsesc un numitor comun.

„Acesta este îndemnul către reprezentanții partidelor unioniste: să găsească puncte de contact, cel puțin, să renunțe la ostilități, atacuri, iar dacă este posibil, cel puțin în circumscripții să găsească un candidat unic. Independenții, dacă sunt oameni valoroși, au șanse. Dar în alegeri parlamentare contează simbolul și proiectul. De aceea, îndemnul este ca formațiunile unioniste să aibă în vedere așteptările cetățenilor și să poată veni cu un mesaj consolidat”, a concluzionat expertul permanent al proiectului.

Dezbaterile publice „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă unionistă în prag de an electoral”, constituie ediția a 82-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Următoarea dezbatere cu genericul „Poziția de start a partidelor și potențialilor candidați independenți în prag de an electoral” este planificată pentru luni, 27 noiembrie, cu începere de la ora 14.00, în sala de conferințe a Agenției IPN și va întruni reprezentanți dimensiunii euroasiatice a eșichierului politic.