logo

Igor Boțan, despre mizele fiecărui candidat la prezidențiale


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-despre-mizele-fiecarui-candidat-la-prezidentiale-8004_1076637.html

Miza în aceste alegeri pentru Igor Dodon este câștigarea lor, a spus Igor Boțan la dezbaterile publice: „Mizele alegerilor prezidențiale în viziunea clasei politice și a societății”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Eu nu cred că Dodon va reuși așa cum nu a reușit nici Mircea Snegur, nici Pentru Lucinschi să modifice Constituția, pentru a-și adjudeca mai multe împuterniciri. Dacă va câștiga alegerile, lucrurile vor merge de la sine, va mai avea un premier ca Ion Chicu care va vorbi și va fi convingător despre necesitatea integrării europene, iar Igor Dodon va vorbi despre necesitatea integrării în Uniunea Euro-Asiatică. Ulterior, ne va povesti efectul maturizării politice a domniei sale”, a declarat expertul.

Despre Renato Usatâi a spus că este candidatul care întruchipează manifestarea grijii și dialogului cu cetățeni. El este cel care se întâlnește cu cetățenii, vorbește pe limbajul lor, le rezolvă problemele individual acolo unde poate, cu banii proprii. „Pentru cultura noastră politică, Renato Usatâi este un președinte mai talentat ca Igor Dodon. Miza lui este să ia înapoi electoratul pe care i l-a confiscat Igor Dodon în 2014”, a spus el.

Maia Sandu și Andrei Năstase, din punctul de vedere al expertului, vor să reabiliteze mișcarea europeană din Republica Moldova; s-o spele de ceea ce li s-a întâmplat cetățenilor care am crezut în integrarea europeană până în 2014,„ atunci când am fost jefuiți și când vectorul european a fost călcat în picioare”. „Igor Dodon s-a folosit de asta, iar sarcina Maiei Sandu și Andrei Năstase este să reabiliteze imaginea și în noile circumstanțe să demonstreze că Republica Moldova are nevoie de o clasă politică reînnoită, care vrea să așeze lucrurile pe principii cât se poate de clare. Cred că asta este miza lor - alegerea unui președinte pro-european, după care alegeri parlamentare și majoritate parlamentară”, a spus expertul. Potrivit lui, situația se repetă cu repetă cu ceea ce am avut anterior în cazul Alianței pentru Integrare Europeană, dar fără lideri de partid oligarhi și businessmani.

„Violeta Ivanov eu cred că are o singură miză, pledoaria în campania electorală a intereselor șefului ei”, a declarat Igor Boțan. Acesta a mai specificat că în situația când Partidul Democrat practic a ieșit din competiție, miza cea mare a partidului Șor este să ia locul acestuia ca deținător al acțiunii de aur. „Imaginați-vă că diferența dintre Igor Dodon și partidele europene este de 10% și aceste 10% sunt în mâinile Partidului Șor. Ei fac jocul”, a mai adăugat expertul.

Despre Tudor Deliu, Igor Boțan a declarat că îl simpatizează din motiv că acesta a rămas cu partidul chiar și în vremurile grele. „Miza lui este să reabiliteze numele acestui partid”.

Despre candidații unioniști expertul s-a întrebat care ar trebui să fie atitudinea cetățenilor față de mișcarea unionistă, în cazul în care un unionist boxer îi dă cu piciorul altui unionist care chiar a făcut ceva pentru mișcarea unionistă?

Dezbaterile publice: „Mizele alegerilor prezidențiale în viziunea clasei politice și a societății”, sunt ediția a 154-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.