Contextul pandemic al alegerilor parlamentare în România este unul important, dar mai important este contextul european și cel euroatlantic. România a progresat foarte mult și în ultimii 4 ani a devenit principalul partener strategic al SUA în bazinul Mării Negre. „Crede că aceste lucruri trebuie luate în considerare când se vorbește despre alegerile parlamentare din România și cred că aceste patrteneriate cumva îndreaptă simpatiile cetățenilor asupra anumitor forțe politice”, a declarat expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, la dezbaterea publică „Alegerile parlamentare în România: ce cunosc despre ele și ce votează moldovenii cu cetățenie română?”, organizate de Agenția de presă IPN.
„Aceste forțe politice pot fi PNL, partid care este parte a celei mai mari familii de partide europene și este formațiunea care a contribuit la înlocuirea social-democraților care s-au asociat cu corupția în România. Simpatii mari au existat și pentru USR, dar ceva s-a întâmplat în ultimii ani de ei au intrat pe o pantă descendentă. De asemenea, PSD a avut structuri foarte dezvoltate în județele din România, apoi au căzut, acum puțin se relansează, dar istoria pe care au avut-o cu Liviu Dragnea a dăunat formațiunii. Partidul lui Traian Băsescu depinde de votul din Moldova pentru trecerea pragului electoral și Traian Băsescu și-a obținut mandatul de europarlamentar datorită votului din Republica Moldova”, consideră Igor Boțan.
Expertul permanent al proiectului, spune că moldovenii cu cetățenie română care sunt în Europa conștientizează că au oportunitatea să-și creeze o nouă pistă în viață, să progreseze datorită pașaportului românesc și acest lucru este înafara oricărei îndoieli. Pentru majoritatea celor din diasporă alegerea se face simplu - partidele pro-europene și care nu sunt parte a scandalurilor de corupție, apriori au o simpatie. Contează și detaliile, deoarece există oameni care acum patru ani erau impresionați de USR, iar acum înclină spre PNL.
Igor Boțan afirmă că cetățenii moldoveni cu cetățenie română au un sentiment de gratitudine pentru Traian Băsescu care a oferit basarabenilor oportunitatea de a recăpăta cetățenia română, iar pentru generația tânără apar alte preferințe. Pentru Republica Moldova atitudinea de perspectivă vine mai degrabă pe filiera PNL-ului și aceasta poate schimba accentele. Expertul consideră că anume acest partid va lua mai multe voturi în Republica Moldova.
În altă ordine de idei, Igor Boțan a menționat că o parte din cetățenii Republicii Moldova au fost parte la diferite mișcări politice din Moldova care se refereau la ideea unionistă, precum Acțiunea 2012. „În urma activității acesteia au rămas multe semne de întrebare și dezamăgiri față de aceste mișcări, dar nu față de ideea românească. Percepția generală este că România este parte a Uniunii Europene și element foarte activ în Alianța Euroatlantică, ceea ce este un atractor atât de puternic pentru cetățenii din Republica Moldova pentru că ei înțeleg că pot contribui ca România să rămână pe aceeași pistă și să deschidă noi oportunități pentru ei”, a spus el.
Igor Boțan a mai spus că a văzut că și Maia Sandu și Andrei Năstase a invitat cetățenii din Republica Moldova cu cetățenie românească să susțină PNL-ul și crede că acest lucru va avea impact. Totuși, crede că partidul lui Traian Băsescu va lua mai mult pentru că oamenii au sentimentul gratitudinii pentru faptul că au putut deveni cetățeni ai României și au putut să-și rezolve foarte multe probleme.
Dezbaterea publică „Alegerile parlamentare în România: ce cunosc despre ele și ce votează moldovenii cu cetățenie română?”, este ediția a 160-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.