logo

Igor Boțan, despre activitatea Comisiei Electorale Centrale


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-despre-activitatea-comisiei-electorale-centrale-8004_1076748.html

Expertul Igor Boțan susține că are o atitudine constant pozitivă față de Comisia Electorală Centrală (CEC), ea fiind o instituție profesionistă, cu toate că au existat și situații mai „deosebite” în perioada capturării instituțiilor statului. Potrivit lui, partenerii de dezvoltare au investit mult în instituționalizarea instituției. Mențiunea a fost făcută la dezbaterile publice: „Cadrul legal garantează alegeri libere și corecte? Cine garantează aplicarea corectă a cadrului legal?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Igor Boțan, pe parcursul anilor, instituția a avut perioade în care a acționat nu foarte clar. „A fost decizia CEDO privind un concurent electoral la alegerile din 2014, și după acel caz au fost situații foarte delicate cu Partidul Comunist Reformator care a furat 5% din electoratul Partidul Comuniștilor și atunci s-a refuzat scoaterea partidului din joc. După alegeri acesta fiind lichidat”, a adăugat expertul permanent al proiectului.

Aici se mai adaugă și evenimentele de după 2014 care au pus la îndoială că „Moldova mai este o democrație electorală”. După scrutinul din octombrie 2019, lucrurile au revenit la normalitate, spune expertul, dar asta nu înseamnă că nu se pot întâmpla „lucruri stranii”, de aceea observatorii internaționali și naționali trebuie să activeze foarte atent.

Igor Boțan susține că există o problemă din 2005 care vizează numirea membrilor CEC, deocamdată, nu există o formulă potrivită de numire a lor „pentru a fi siguri că nu au cozi politice în urma lor”.

În altă ordine de idei, expertul permanent al proiectului a menționat că „cetățenii au drepturi și instituțiile și autoritățile au obligații”, iar atunci când cetățenii își revendică drepturile, „pun în mișcare toată mașinăria”. Cel mai bun exemplu a fost cu cei doi candidați la prezidențiale (Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă) care inițial nu au fost înregistrați de CEC, apoi, dacă au insistat au fost înregistrați. „Păcat că concurenții electorali nu au fost la fel de activi în 2019 când Ruslan Codreanu s-a confruntat cu aceeași problemă. Ceea ce i s-a întâmplat lui Ruslan Condreanu li se putea întâmpla și celorlalți concurenți electorali”. În opinia expertului, aici nu poate fi învinuit doar CEC că nu a fost atentă, dar depinde și de poziția societății. „Când îți revendici drepturile îi faci pe cei de la CEC să-și schimbe optica”, a mai spus Igor Boțan.

Dezbaterile publice: „Cadrul legal garantează alegeri libere și corecte? Cine garantează aplicarea corectă a cadrului legal?”, sunt ediția a 155-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.