logo

Igor Boţan: Cred că acum se negociază aşa cum s-a mai negociat, cu protocoale secrete


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-cred-ca-acum-se-negociaza-asa-cum-s-a-mai-negociat-cu-protocoale-secr-7978_1021394.html

Negocierile de acum, privind crearea majorităţii parlamentare, se desfăşoară aşa cum s-au desfăşurat anterior, cu pregătirea de protocoale secrete şi cu dorinţa de a rezolva interesele de grup. De această părere este directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, expertul permanent al proiectului IPN, care spune că dacă discuţiile ar fi fost oneste, liderii nu s-ar fi ascuns de presă şi societate. Opiniile au fost exprimate în cadrul dezbaterii publice cu tema: „De ce politicienii iar au nevoie de mult timp pentru a forma coaliţia majoritară şi ce riscă în aceste condiţii oamenii din Republica Moldova?”, organizată de IPN împreună cu Radio Moldova.

Igor Boţan a spus că în 2009 câţiva experţi germani au venit la Chişinău ca să ajute partidele parlamentare că creeze o coaliţie de guvernământ, dar acestora li s-a dat de înţeles că experienţa lor nu este dorită aici. „În Republica Moldova s-a decis că e mai bine să se facă negocieri tenebre deşi politicienii au declarat că negocierile vor fi deschise şi transparente”, a subliniat expertul.

Referindu-se la apelul Partidului Comuniştilor ca toate partidele parlamentare să se aşeze la masa de negocieri, Igor Boţan a spus că formaţiunea nu a fost prea explicită. „Aş saluta propunerea, dacă ei ar spune că vor să aibă loc reforme şi să se discute problemele cheie, inclusiv, depolitizarea instituţiilor regulatorii şi instituţiilor de drept”, a spus expertul.

Igor Boţan nu vede cum liderii politici de acum ar putea forma o alianţă care să fie mai bună decât cele precedente. „Încrederea a fost distrusă. Pot să fac un efort şi să spun că mai răbdăm, dar vedem ce se întâmplă, tinerii îşi fac bagajele sau caută alte soluţii cum ar fi anihilarea statului Republica Moldova şi unirea cu România şi e dreptul lor. Aşteptările mele sunt negative referitor la viitoarea alianţă. Lupul părul îşi schimbă, dar năravul ba, mai ales că „un lup” este chiar acolo”, a subliniat expertul.

Dezbaterea „De ce politicienii iar au nevoie de mult timp pentru a forma coaliţia majoritară şi ce riscă în aceste condiţii oamenii din Republica Moldova?” este ediţia XL din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.