logo

Igor Boțan: Când vorbim de comportamente electorale trebuie să pornim de la cultura politică


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-cand-vorbim-de-comportamente-electorale-trebuie-sa-8004_1077177.html

Când vorbim de comportamente electorale în rândul alegătorilor, trebuie de pornit de la cultura politică a Republicii Moldova. Fiind o țară preponderent rural-agrară, în țară avem purtători ai culturii politice parohiale, oameni care, în mare parte, sunt influențabili, țin mult la originea etnică, religioasă și caută un salvator care le va rezolva toate problemele. Constatările au fost făcute de expertul Igor Boțan, în cadrul dezbaterii publice „Particularitățile votării în zonele geografice și teritorial-administrative ale Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia: motive și efecte” organizate de Agenția de presă IPN

„Pornind de la faptul că Republica Moldova este slabă, cu un potențial modest, nu putem să nu luăm în calcul influența din afară: Moscova, Bruxelles și București. Pentru o țară cu un potențial modest și pentru cetățenii ei, va fi foarte important care dintre acești trei centre de atracție este mai avantajos și se pliază mai bine pe structura noastră etnică, lingvistică, culturală”, a spus expertul.

Referindu-se la alegătorii din centrul țării, Igor Boțan a menționat că aceștia votează cu partidele pro-europene și pro-unioniste. Cu toate acestea, „în 2015, s-a întâmplat un fenomen foarte curios, în Orhei. Acest fenomen, de-a lungul anilor, s-a extins asupra întregului raion și iată că în centrul Republicii Moldova avem un fenomen ieșit din comun. Când un om tânăr, pe atunci sub 30 de ani, și dacă ne referim la factorul religios, cred că pe cetățeni nu-i interesează care este confesiunea împărtășită de Ilan Șor, care nu vorbește limba română sau abia încearcă s-o învețe, vine și cucerește, la început orașul Orhei, câștigă alegerile pentru funcția de primar din primul scrutin, după care influența se răspândește asupra întregului raion și lasă metastaze practic în toate localitățile din Moldova. E un fenomen nou și se explică prin dezamăgirea cetățenilor în politicieni. Am fost cu toții impresionați să auzim că toți sunt hoți, dar sunt dintre cei care se împart cu ceea ce au agonisit”, a remarcat expertul.

Igor Boțan a inclus votul alegătorilor din Găgăuzia în categoria celui geo-politic. „Am discutat cu intelectuali din Găgăuzia, care au explicat comportamentul electoral al concetățenilor noștri de la Sud în felul următor: „Noi, găgăuzii, avem o memorie și un sentiment de gratitudine pentru Rusia pentru că ne-a salvat ca grup etnic și ne-a dislocat în Stepa Bugeacului. Datorită Rusiei, noi, un popor mic cu o limbă specifică, prin intermediul limbii ruse, care este una universală, avem acces la cuceririle civilizaționale. Limba rusă este o fereastră în lumea mare, unde noi putem asimila literatura universală, cultura și știința”. Spun că este absolut firesc. Având acest sentiment de gratitudine pentru Rusia, găgăuzii votează pentru partidele care pledează în favoarea relațiilor strânse cu Federația Rusă”, a explicat expertul.

Dezbaterea publică „Particularitățile votării în zonele geografice și teritorial-administrative ale Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia: motive și efecte”,  face parte din ciclul electoral „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.