logo

Igor Boțan: Atitudinea autorităților față de războiul din Israel este una corectă, iar a populației – empatică


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-atitudinea-autoritatilor-fata-de-razboiul-din-israel-8004_1100080.html

Atitudinea autorităților din Republica Moldova față de războiul din Israel este una corectă, decentă, exprimată explicit, fără niciun fel de echivoc. Și în privința atitudinii populației lucrurile sunt cât se poate de clare. Există un șir de factori care fac ca empatia cetățenilor moldoveni să fie totalmente de partea Israelului. O spune expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, în cadrul dezbaterii publice „Războiul din Israel: ce este și la ce ne putem aștepta?”, organizată de Agenția de Presă IPN.

Igor Boțan a menționat că populația din țară a fost mereu impresionată de modul cum, după 2000 de ani, datorită culturii lui, poporul evreu a reușit să revină pe „pământul făgăduinței” și să se dezvolte. Totodată, zeci de mii de concetățeni sovietici din perioada respectivă au emigrat în Israel și cu care moldovenii mențin relații de comunicare. Contează și faptul că 20 de mii de cetățeni moldoveni sunt la muncă în Israel. Toate acestea puse împreună nu pot da decât o atitudine de simpatie și empatie față de poporul evreu.

Expertul a mai relatat că situația din Israel a ajuns într-un punct unde e dificil de găsit soluții. În opinia sa, Israelul ar putea să intre în Fâșia Gaza, dar asta înseamnă pierderi umane ale armatei istraielene, dar și a populației civile din Fâșia Gaza. „Soluții simple nu există. Mai există și interesul Rusiei, care a avut intenția de a distrage atenția de la războiul pe care-l poartă împotriva Ucrainei și s-au văzut și mulțumiri din partea conducerii Hamas pentru Rusia pentru că a blocat o decizie de a Consiliului de Securitate ONU”.

„Condițiile internaționale actuale permit un astfel de comportament din partea grupării teroriste Hamas, pentru că există exemplul din partea Rusiei, prin agresiunea acesteia împotriva Ucrainei. Rusia este implicit beneficiara acestui război din Orientul Mijlociu, de aceea se caută dovezi că Rusia a fost cumva interesată în declanșarea războiului. Evoluțiile de mai departe nu pot fi cunoscute. Israelul la început, a încercat, prin metode pe care le-a utilizat și anterior, să distrugă infrastructura Hamas-ului din Fâșia Gaza, știind că liderii Hamas se protejează în locuri aglomerate, ca ulterior să speculeze asupra pierderii vieților omenești. De asemenea, Israel a sistat alimentarea acestei regiuni cu apă și electricitate, iar la nivel internațional au apărut reacții precum că există pericolul unei catastrofe umanitare în regiunea respectivă”, a spus Igor Boțan.

Expertul consideră că Israelul ar putea să se abțină de la o intervenție terestră în regiune, luând sub control resursele energetice și de altă natură care pătrund în Fâșia Gaza, așa ca să nu aibă nevoie să intre cu armata acolo și să pună în pericol viețile propriilor ostași și ale populației civile de acolo. „Aș vedea mai eficientă luarea sub control a resurselor care intră în Gaza. Pentru evita o catastrofă umanitară, ajutorul trebuie dozat în așa măsură ca să nu fie folosit de liderii Hamas pentru producere sau import de arme cu care bombardează Israelul”, a spus Igor Boțan.

Dezbaterea publică cu tema „Războiul din Israel: ce este și la ce ne putem aștepta?” este ediția a 291-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.