Atacul cu rachetă asupra clădirii Spitalului Național Specializat de Copii „Ohmatdytˮ din Kiev reprezintă o crimă de război, întrucât lovirea obiectelor civile, în special instituțiilor spitalicești, constituie una din criteriile acestei încălcări deosebit de grave. Este crucial ca incidentul să fie adus în atenția publicului pentru a ilustra brutalitatea războiului și utilizarea neîngrădită a resurselor pentru a intimida Ucraina și poporul său, care rezistă eroic în fața acestui conflict. Opinia aparține expertului permanent al proiectului, Igor Boţan, și a fost exprimată la dezbaterea publică „Crimele de război: motive și consecințe”, organizată de Agenția de presă IPN.
Igor Boţan afirmă că a văzut numeroase documente, publicații care confirmă că atacul asupra clădirii spitalului pentru copii din Kiev a fost o lovitură bine țintită. Expertul precizează că această bază de dovezi trebuie să fie prezentată de autoritatea judiciară pentru ca să fie luată o decizie corectă. Până în acest moment, cetățenii sunt în drept să creadă că „asta a fost doar un element într-un lanț de nenumeroase crime de războiˮ.
Igor Boţan și-a exprimat convingerea că acest incident nu este întâmplător, deoarece atacurile cu rachete asupra marilor orașe ucrainene sunt efectuate cu o anumită periodicitate de către Federația Rusă. „Operațiunea specială de trei zile” are deja o durată de doi ani și jumătate, iar războiul din Ucraina a evoluat către o nouă fază – operațiuni de luptă pozițională în zona de contact a apărătorilor ucraineni și a trupelor ruse. Expertul a subliniat că acesta este un război de uzură, în care Federația Rusă are mai multe resurse, atât umane, cât și materiale.
Potrivit lui Igor Boţan, războiul de uzură constă în slăbirea resurselor ucrainene și epuizarea emoțională a cetățenilor ucraineni pentru a-i încuraja să facă presiuni asupra autorităților ucrainene, astfel încât acestea să cedeze ultimatului președintelui rus de a recunoaște înfrângerea Ucrainei și cele peste 20% din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. Pe de altă parte, există autoritățile ucrainene care iau toate măsurile pentru a proteja țara și a găsi o soluție acceptabilă pentru rezolvarea acestui conflict. Prin urmare, bombardarea țintită se face pentru a intimida societatea ucraineană și pentru a o forța să cedeze presiunii ruse, a reiterat Igor Boţan.
Expertul permanent al proiectului a menționat că în timp ce conducerea Moldovei condamnă acest atac, iar liderii țărilor mari decid să crească ajutorul pentru Ucraina în vederea rezistenței în fața acestor amenințări, cetățenii din Moldova și din alte țări se obișnuiesc cu asemenea atacuri, ceea ce este foarte groaznic. El a menționat că Rusia admite treptat că poartă un război de cucerire și în acest stadiu nu este clar când se poate termina acest război. „Acum este momentul ca societatea moldovenească să învețe lecții din ceea ce se întâmplă în Ucraina și să demonstreze solidaritate cu poporul ucrainean”, a conchis Igor Boţan.
Dezbaterea publică la tema „Crimele de război: motive și consecințe”, este ediția a 310-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.