logo

Igor Boțan: Actorii externi nu au avut nici-o atribuție la conflictul între Președinție și Parlament


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-botan-actorii-externi-nu-au-avut-nici-o-8004_1081367.html

Actorii externi nu au avut nici-o atribuție la conflictul între Președinție și Parlament, pe care expertul Igor Boțan îl califică „de inducție comportamentală”. El a amintit că divergențele au început după prima rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare la care președintele Maia Sandu a concluzionat că niciuna nu dorește instituirea un guvern, ci alegeri parlamentare anticipate. „Asta a fost începutul și ceea ce a indus comportamentul președinției de mai departe în acest conflict. Pornind de la declarația din 23 decembrie că demisia guvernului deschide calea spre alegeri anticipate, este vorba de o inducție comportamentală pentru că toată lumea, inclusiv președinția trăia în paradigma dizolvării parlamentului și a dorinței tuturor de dizolvare a acestuia. După, în februarie, a intervenit surpriza, când, de fapt, a și început competiția dintre Președinție și Parlament. A avut loc o întorsătură de situație: după o lună jumătate, cei care au inițiat dizolvarea parlamentului pentru a elibera calea spre alegeri parlamentare anticipate își schimbă punctul de vedere și aici intervine competiția, într-o situație în care Curtea Constituțională spune clar că în perioada de 90 de zile nu se poate dizolva Parlamentul, dacă dizolvarea nu e imputabila parlamentului propriu-zis”, a declarat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, în cadrul unei dezbateri publice la IPN.

Ulterior, potrivit expertului, a navigat președinția, după
ce Mariana Durleșteanu, propusă de Partidului Socialiștilor la funcția de premier, și-a retras candidatura. „Cei care au format majoritatea parlamentară au nimerit în impas: au trecut cele 90 de zile și iar intervine CC care pronunță o decizie corectă, dar aplaudată de unii și contestată de alții. După două tentative nereușite de învestire a Guvernului, Curtea spune că dacă 90 de zile au expirat niciun factor nu se mai ia în considerare, trebuie de dizolvat Parlamentul. Aici este și factorul politic, dar care nu a fost invocat de Curte. Anume factorul politic a indus comportamentul președinției. După ce toți actorii politici au spus că nu au un candidat la funcția de prim-ministru, că merg la alegeri anticipate, președinția s-a lăsat pe o ureche și a îndeplinit formal prevederile constituționale. După care a căzut ea în capcană: s-a format o majoritate. CC nu a luat în considerare acest factor. Dacă Curtea ar fi dat dreptate Parlamentului, am fi intrat într-o criză mult mai periculoasă care ar fi contravenit jurisprudenței Curții care spune că interimatul unui guvern nu poate fi extins la infinit. Eu văd această situație ca una de compromis și, din punctul meu de vedere, CC a venit cu o soluție la o situație care nu a existat anterior: doua tentative epuizate și trei luni de zile de la începutul crizei, concomitent”, a spus Igor Boțan.

Referitor la presupusele presiuni asupra Curții, inclusiv prin acțiuni de protest, Igor Boțan susține că problemă e în percepția oamenilor, care depinde de modul cum comunică CC cu societatea: „Drept exemplu, la Hotărârea din 15 aprilie, trebuia să explice diferența dintre Hotărârea similară din 2019 și cea curentă și ce urma, dacă era dată altă soluție, ceea ce Curtea nu a făcut”.

În opinia expertului, cei care au atacat Curtea au făcut-o din considerente politice. „Ei acum își construiesc campania și mesajul electoral pe faptul că CC e la cheremul cuiva. Dacă judecătorii CC au fost numiți pe șase ani, au acest mandat pe întreaga perioadă, dacă nu au comis crime și nu au fost prinși în flagrant. CC a fost atacată de mai multe ori, inclusiv la 23 aprilie. Dacă mă întrebați cine a câștigat și cine a pierdut, vă spun că lucrurile au rămas în albia constituționalității. Atât Hotărârea din 15 aprilie, cât și cele din 27 și 28 se înscriu în cadrul constituțional și al jurisprudenței Curții constituite de-a lungul anilor. Cu ce s-au ales cei care au atacat-o? Cu material pentru campania electorală de atac la adresa oponenților și a instituțiilor publice pentru că își construiesc întreaga campanie pe teza că factorul extern e dominant în Republica Moldova”, a conchis Igor Boțan.

Cu referire la percepția cetățenilor asupra evenimentelor recente, expertul a spus că societatea e divizată și derutată. „Oamenii se întreabă: Cum ar putea CC să dea dreptate Partidului Socialiștilor care a insistat asupra alegerilor anticipate prin demisia Guvernului și chiar a venit cu argumente, iar după o lună insistă pe majoritate parlamentară care trebuie să guverneze țara? Oamenii simpli nu înțeleg acest lucru și nu înțeleg de ce Curtea trebuie să dea dreptate celor care recurg la șmecherii. Vedem că socialiștii au luptat, s-au resemnat, au intrat în campanie electorală și deodată acuză de implicare Occidentul, NATO. Noi înțelegem că toate acestea sunt spectacole, pentru că socialiștii erau convinși de soarta demersurilor pe care le-au făcut, dar acum vedem că culeg roadele semințelor pe care le-au semănat: au campania, mesajele pregătite”, a mai spus Igor Boțan.

Dezbaterea publică „Despre starea de urgență în țară și la Curtea Constituțională: motive, actori, soluții” este ediția a 184-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.