logo

IDOM: Problema abuzurilor și a relelor tratamente în instituțiile psihiatrice mai persistă


https://www.ipn.md/index.php/ro/idom-problema-abuzurilor-si-a-relelor-tratamente-in-institutiile-psihiatrice-mai-7967_1035655.html

Problema abuzurilor și a relelor tratamente în instituțiile psihiatrice, precum și atitudinea ostilă și discriminarea față de persoanele instituționalizate încă mai persistă. Totodată, în cadrul acestor instituții mai persistă o necunoaștere conceptuală a ceea ce înseamnă demnitatea umană, precum și practici vicioase moștenite de pe vremuri. De această părere sunt experții Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, care în cadrul vizitelor de monitorizare cu privire la respectarea drepturilor omului în instituții psihiatrice a preluat spre litigare cazuri noi.

Într-o conferință de presă la IPN, Dumitru Russu, coordonator al programului de monitorizare și raportare IDOM, a declarat că un caz depistat într-o instituție, denumirea căreia nu o poate oferi pe motiv că ancheta este în plină desfășurare, au fost depistate încălcări grave ale drepturilor omului. Și anume sub aspectul internării, plasării în lipsa consimțământului, refuzului externării, neglijenței personalului medical etc. Persoana a fost adusă de către polițiști la spitalul de psihiatrie unde a fost plasată într-o secție de tip închis. Drept urmare, ea a reușit să fugă după ce a acceptat să măture teritoriul instituției. La distanță de o săptămână, poliția a adus-o repetat în spitalul de psihiatrie, unde i s-a comunicat că dacă semnează un document va putea merge acasă, însă doar după ce a ajuns din nou în secția de tip închis a înțeles că a fost mințită.

Potrivit expertului, de această dată „detenția” persoanei s-a dovedit a fi mai gravă, în lumina primei evadări, personalul spitalului având o atitudine selectivă. Persoana a fost plasată într-un salon cu supraveghere riguroasă, unde personalul i-ar fi legat mâinile și picioarele, iar ulterior i-ar fi administrat preparate necunoscute. Dumitru Russu a menționat că persoana a mai încercat să fugă din instituție pe geam, însă s-a ales cu o fractură, iar într-un final a fost prinsă și readusă în instituție de către personal. Aici, aceasta ar fi fost bătută, legată de pat și înjosită verbal. Deși în ziua vizitei de monitorizare, grupul de lucru IDOM a insistat ca persoana să fie eliberată, această solicitare a fost respinsă și acceptată abia a doua zi. Pe acest caz a fost pornită urmărire penală pentru privare de libertate și tratament inuman și degradant.

Într-un alt caz, ajuns în vizorul IDOM, victima ar fi fost plasată într-o încăpere mică destinată cazurilor de carantină, care este numită de beneficiari carceră. Aceasta ar fi folosită de către personalul instituției în calitate de pedeapsă. Dumitru Russu a menționat că persoana a fost adusă în această încăpere cu forța, fiindu-i provocate leziuni corporale, iar asistenta medicală i-ar fi administrat, împotriva voinței, preparate. Potrivit lui, pe corpurile victimei erau vizibile urme evidente ale acului de seringă. În această încăpere, persoana nu a primit nici albituri, nici produse pentru igienă personală. Ulterior, aceasta a fost transferată într-o secție de tip închis. IDOM consideră aceste fapte inadmisibile în raport cu demnitatea umană, menționând că acestea nu trebuie să persiste într-o instituție socială de tip rezidențial. Prin urmare, în baza sesizărilor, procuratura a dispus pornirea urmăririi penale pentru tratament inuman și degradant. Și în acest caz ancheta este în desfășurare.

Dumitru Russu a mai spus că în cadrul acestor instituții, dar și în societate, trebuie să se treacă de la abordarea prin prisma medicală a acestor persoane, la abordarea prin prisma socială. Expertul susține că persoanele instituționalizate trebuie informate despre drepturile pe care le au și trebuie instruite astfel încât să poată raporta o problemă atunci când drepturile le sunt încălcate.