logo

Iceberg Bootcamp: studenții USM și UTM în o cursă a inovației


https://www.ipn.md/index.php/ro/iceberg-bootcamp-studentii-usm-si-utm-in-o-cursa-7542_1103683.html

Între 24 și 29 martie 70 de studenți au parcurs Iceberg Bootcamp – un program intens de pilotare a ideilor de startup. Programul a fost elaborat cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului și Western NIS Enterprise Fund, în parteneriat cu Universitatea de Stat a Moldovei,  Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Berkley din California  cu susținerea Mixbook, Intact Asigurări Generale, Flagman-D, Moldcargo și OTP Bank.

Tinerii au fost ghidați de experții Universității Berkley Gigi Wang și Rick Rasmussen, în conturarea unei afaceri digitale, planificarea, finanțarea și promovarea acesteia. Adițional mentoratului personalizat, participanții au avut ocazia de a întâlni speakeri de top din domeniu și de a asculta istorii de succes.

Prezentarea modelelor de afaceri și selectarea câștigătorilor a avut loc Vineri, 29 martie la centrul Mediacor, Chișinău. Din paisprezece echipe, patru s-au distins în finalul competiției cu următoarele idei: Biomarkly – o aplicație ce permite urmărirea evoluției a peste 4000 de indicatori medicali; Air Express - serviciu de livrare cu drone, EveryThink Manufactured – aplicație ce ghidează utilizatorul în repararea electrocasnicelor cu ajutorul IA; Iceberg – platformă IA ce permite operatorilor de telefonie mobilă să își înțeleagă mai bine baza de clienți și să își adapteze serviciile.

„Ne bucurăm să susținem studenții UTM și USM pentru al doilea an consecutiv. Prin reproducerea condițiilor de business reale și mentorat, Iceberg Bootcamp a oferit tinerilor posibilitatea de a dezvolta abilități esențiale precum creativitatea, abordarea inovatoare și management financiar. Iar parteneriatul cu UC Berkeley face această experiență unică pentru Republica Moldova,” a evidențiat Doina Nistor, Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

„Ne exprimăm recunoștința față de toți organizatorii Bootcamp-ului, iar în mod special dorim să mulțumim echipei Proiectului Tehnologiile Viitorului pentru dezvoltarea conceptului acestui eveniment remarcabil și partenerilor care au acordat sprijinul financiar pentru o organizare de succes,” a remarcat Rina Țurcan, Șef Departament Economie și Management UTM.


Sergiu Perju, Șef Departament Clienți Business OTP Bank, membru al juriului a menționat: ”Am rămas impresionat de echipa Biomarkly care iîn un timp relativ scurt a lansat un prototip pe piața și a avut un plan financiar bine conturat. Mă bucură creativitatea și abordările inovative propuse de toți participanții. Pentru a susține studenții în această provocare, dar și pentru a motiva participarea la inițiative similare, ne-am propus să oferim un premiu financiar echipei câștigătoare.”


Sincere mulțumiri Parteneriatului cu OTP Bank, pentru implicarea, susținerea și încurajarea celor studenților și desigur premierea câștigătorilor,” a reiterat Andrei Mulic, Șef Departament Finanțe și Bănci USM.

Iana Gamurar, leader-ul echipei câștigătoare Biomarkly, studentă la Specialitatea Ingineria Software, UTM și-a exprimat recunoștința pentru organizatori și colegi: ”Iceberg Bootcamp a fost o experiență extrem de valoroasă: am reușit să formăm o echipă puternică și să lansăm un serviciu digital competitiv. Mulțumesc colegilor Serghei Tampiza, Iurii Ciorici, Adina Duca și Alina Dragnev, voia bună, energia și contribuția cărora în marketing, finanțe și design au asigurat succesul Biomarkly.”

Iceberg Bootcamp încheie a doua ediție cu șaptezeci viitori leaderi în afaceri și patru prototipuri inovatoare.. Alături de Universitatea de Stat din Moldova, OTP Bank își continuă angajamentul de a promova educația antreprenorială.


Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova este finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului. Proiectul, cu un buget de 52,8 milioane dolari SUA și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026),  promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru Republica Moldova – tehnologia informațiilor și comunicației, ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media – pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.

Universitatea de Stat din Moldova este o instituţie de stat de învăţământ superior a cărei misiune este: formarea cadrelor de înaltă calificare pentru economia naţională, capabile să activeze în condiţiile, în schimbare ale vieţii şi economiei de piaţă; organizarea şi desfăşurarea de cercetări ştiinţifice fundamentale şi aplicative, orientate spre soluţionarea problemelor actuale socio-economice şi realizarea transferului tehnologic al rezultatelor cercetării ştiinţifice universitare.


Universitatea Tehnică a Moldovei este unica instituţie de învăţământ superior ingineresc din Republica Moldova. Misiunea fundamentală a Universităţii Tehnice a Moldovei este de a oferi studii de calitate, prin îmbinarea educaţiei, cercetării şi inovaţiei, generaţiei tinere, care va contribui la edificarea unei societăţi şi economii durabile bazate pe cunoaştere, şi de a forma personalitatea studentului de tip creativ şi critic.


OTP Bank Moldova, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat și universal de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament și profesionalism, OTP Bank înțelege nevoile clienților și contextul actual al pieței, și este un partener financiar de încredere.


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.