logo

Ian Feldman: Nu poți doar vorbi despre egalitate, pentru drepturi trebuie să lupți


https://www.ipn.md/index.php/ro/yan-feldman-o-ravenstve-nelzya-govorit-voobshche-za-prava-8004_1076139.html

Practicile europene de asigurare a egalității deseori funcționează mai bine în Moldova decât în multe țări ale vechiului continent. O opinie în acest sens a formulat Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalități în cadrul dezbaterilor publice de la IPN "Egalitate: cultură, practică sau iluzie?"

"Cu excepția unui număr mic de domenii, putem găsi o țară europeană, unde situația va fi mult mai proastă decât la noi. Să luăm, bunăoară, situația copiilor cu dizabilități. Este foarte diferită în Franța și în Belgia. Francezii își iau copiii și se mută în Belgia, pentru că în Franța nu există nimic altceva decât rampe. În Moldova situația este mai bună decât în Franța. Noi avem un sistem de pedagogi speciali. De acord, sistemul este deocamdată subdezvoltat, el trebuie îmbunătățit. Dar există și el este mai bun decât la ei", a argumentat Ian Feldman.

El a subliniat: "Egalitatea nu poate fi exprimată prin vorbe. Ea nu semnifică doar un cuvânt, este întotdeauna o situație specifică. Situația copiilor cu dizabilități, cea a minorităților naționale, susținerea rromilor-acestea le avem mai bune. Dar situația accesului la educația școlară se înrăutățește. A fost mult mai bună, acum e mai proastă. Acest lucru se explică, în parte, prin  faptul, că copiii rămân fără tutelă parentală. Situația comunității LGBT este mult mai gravă decât în alte țări. La fel ca și situația cu drepturile politice", a menționat președintele Consiliului.

Drept confirmare a bunelor practici de asigurare a egalității în republică el a menționat primirea Consiliului din Moldova pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în structura unificată a instituțiilor europene privind asigurarea egalității. "În acest scop a fost schimbat statutul. Anterior, această structură exista doar pentru țările-membre ale UE, dar în statut a fost înlocuit termenul de "țară -membră a UE" cu "țară europeană". Astfel, ei folosesc cele mai bune practici de la noi și le publică în rapoartele lor", a spus Ian Feldman.

El a dat și un exemplu concret. Un locuitor din Nisporeni, ajuns în scaunul cu rotile, a adresat Consiliului 13 plângeri. Drept rezultat, nu numai în aproape toate instituțiile acestui oraș au apărut rampe, dar și Guvernul, iar mai apoi și Parlamentul au aprobat modificări legislative, prin care este permis persoanelor cu dizabilități locomotorii să importe automobile speciale fără taxe. "Este o decizie sistemică, ce a schimbat soarta unui număr mare de oameni", a menționat președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

El a mai menționat, că dezvoltarea economică nu generează automat egalitatea. "Pentru drepturi trebuie să lupți. Discursurile publice din cea mai bogată țară – SUA – ne demonstrează, că America este o țară cu o inegalitate profund înrădăcinată. Și ar fi o iluzie să credem că, dacă va crește bunăstarea, se va reduce inegalitatea. Nu e adevărat. Există țări, unde indicele decalajului dintre bogați și săraci este mult mai mic, dar unde oamenii se simt mai puțin egali. Repet, pentru drepturi trebuie să luptăm", a conchis Ian Feldman.

Dezbaterea publică “Egalitatea: cultură, practică sau iluzie?” face parte din ciclul "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare". Agenția de presă IPN organizează aceste dezbateri publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.